“Het begon allemaal toen we de loterij wonnen”

0
272
pannakooi

Sebaldeburen krijgt Sportkooi

SEBALDEBUREN – Sebaldeburen krijgt een multifunctionele sportkooi. Belangenvereniging Sebaldeburen.net werkt er hard aan om dit voor elkaar te krijgen. Voorzitter Alexander van der Veen vertelt: “In het dorp is zo goed als niets te doen voor de jeugd in de leeftijdscategorie van twaalf tot zestien jaar. Hen hebben we gevraagd wat ze graag in het dorp zouden willen. Daar kwam de sportkooi uit.”

Het idee om iets voor de jeugd te realiseren ontstond een jaar geleden, toen in Sebaldeburen de straatprijs van de postcodeloterij viel. De Oranje Vereniging had ook een bedrag van drieduizend euro beschikbaar voor een vereniging in het dorp die het algemeen nut diende. “Wij kregen dat geld. Als snel ontstond het idee om iets voor de jeugd te gaan doen.” Het idee voor de sportkooi is geboren. En niet zomaar een sportkooi, het moet een sportieve ontmoetingsplaats worden, met een terras ernaast. Er komen doeltjes in voor voetbal en hockey, baskets voor basketbal en er kan zelfs een volleybalnet worden opgehangen.
“Eerst was er alleen het idee voor een pannakooi, maar we wilden graag iets met een bredere functie. Daar is dus de sportkooi uitgekomen, die is geschikt voor meerdere sporten”, vertelt van der Veen. Het is een verhard veld omheind door hekwerk. “Het is natuurlijk niet alleen voor tieners, maar ook voor de basisschooljeugd. In het dorp zijn zo’n 140 kinderen die er gebruik van kunnen maken. Nu hebben we wel een sportveld, maar daar kan geen gebruik van worden gemaakt als het geregend heeft. Het sportveld wordt met de komst van de sportkooi wel iets kleiner, maar de plannen passen perfect in de dorpsvisie om daar meer een parkfunctie te creëren. Het is naast de dierenweide, dus dat past allemaal prachtig bij elkaar.”
De sportkooi in de vorm zoals Sebaldeburen.net hem voor ogen heeft, kost €57.000. Een flink bedrag, waar het bedrag voor het Oranje Fonds lang niet genoeg voor is. Vanuit diverse fondsen zijn ondertussen bijdragen toegezegd. Er zijn al een aantal mooie bedragen toegezegd door sponsoren. “Momenteel hebben we een bedrag van €21.000 bij elkaar en we hebben er al meer toezeggingen bij.
Als het aan ons ligt, is de sportkooi er aan het eind van dit jaar. In oktober willen we de schop in de grond.” Mocht het niet lukken om het volledige bedrag bij elkaar te krijgen, dan kan er ook gekozen worden voor een iets goedkopere variant. “Dat scheelt zo’n achtduizend euro. We willen het hoe dan ook snel gaan realiseren. Het begint nu echt te jeuken.”
Om het bedrag bij elkaar te krijgen, draagt ook de jeugd van Sebaldeburen een steentje bij, onder andere met een sponsorloop op woensdag 2 juli. Vanaf 13.45 uur gaan kinderen zoveel mogelijk rondjes rond het sportveld lopen. Tijdens de loop worden er ook andere activiteiten georganiseerd, zoals een rad van avontuur, blikgooien en doelpunten schieten. Het evenement wordt geopend door een heuse ‘Mystery Guest’.