“Je bent even geen Pietje of Jantje, maar de ster op het podium”

0
224
grootegast dansgroepje 2

Gezamenlijke dansscholen voeren LEEF! op

GROOTEGAST/GRIJPSKERK – De kinderen van dansschool SDM in Grijpskerk en Grootegast doen deze week mee aan een bijzonder optreden in MartiniPlaza. Met verschillende dansscholen wordt daar de gezamenlijke dansshow LEEF! opgevoerd. Maar liefst achthonderd kinderen zullen schitteren op de bühne. En dat is ook precies de bedoeling, vertelt Grytsje de Jong van de dansschool. “De kinderen moeten zich een ster op het podium voelen. Even zijn ze geen Pietje of Jantje, maar de ster van de show.”
De dansleerlingen uit Grootegast worden door docente Lianne Zandstra klaargestoomd voor het optreden. Uit Grootegast doet ook de streetdance/hiphop groep (foto) mee. Alle leerlingen zitten al op de middelbare school, De Woldborg, Lindenborg en het AOC Terra. In Grijpskerk geeft Amarens van Breden de lessen aan een aantal kinderen van De Borgstee en De Triangel. Het leuke is dat er mensen van verschillende leeftijden mee doen met de grote show, de jongsten zijn vijf jaar, terwijl er ook een aantal dansers van veertig meedoen.
LEEF! is het thema van de bijzondere dansvoorstelling. Met leef kun je natuurlijk alle kanten op. “We hebben met alle dansdocenten een brainstormsessie gehouden. Er zijn veel verschillende onderwerpen bedacht, van Vaderdag tot slavernij, van Valentijnsdag tot de Tweede Wereldoorlog”, legt Grytsje uit. De dansers uit Grootegast wordt gedanst rondom de thema’s zwervers, energie opwekken en après-ski. In Grijpskerk zijn ook de thema’s uiteenlopend, namelijk Valentijnsdag, schoolreis, Moederdag, armoede en gezondheidsstruggle. “Allemaal diverse thema’s van het leven dus.”
Dan de grote vraag: hoe zet je met achthonderd leerlingen van verschillende dansscholen één show neer? “Dat is inderdaad een heel gepuzzel soms”, vindt ook Grytsje. “We zetten de grote lijnen uit en daarbinnen krijgen de docenten de vrijheid om daar hun eigen invulling aan te geven.” De wedstrijd dansteams dansen de show als het ware aan elkaar. Het beloofd een heel spektakel te worden, waarbij ook alle dansers verkleed gaan. “Bij dansen werk je altijd ergens naartoe. Dit is echt het hoogtepunt van het jaar voor kinderen. Ze vinden het zo leuk om het aan de papa’s en mama’s te laten zien. Door het dansen wanen ze zich echt even in een andere wereld. Het is heel leuk om te zien hoe sommige kinderen er ook van opbloeien. Er zijn kinderen die van verlegen ontpoppen tot zeer zelfverzekerd.”
In de laatste twaalf jaar tijd is er veel veranderd bij de dansschool. Was er eerst nog één locatie, nu zijn er al dansscholen in heel het Westerkwartier. “De eindafsluiting werd eerst altijd gegeven in het dorpshuis van Siegerswoude. De kinderen hadden als enige versiering een oranje lintje om. En nu staan we gewoon in MartiniPlaza en zijn er kostuums en decor. We zijn op een mooie manier meegegroeid. Toen het niet meer lukte in het dorpshuis, zijn we een stapje groter gegaan. En nu staan we hier.”
Volgens Grytsje is dansen een stuk populairder geworden door alle dansprogramma’s op televisie. “Ook steeds meer jongens gaan dansen. Soms gewoon met de meiden mee, maar als ze dat echt niet willen hebben we ook jongens groepjes, de ‘hiphop boys’. Steeds meer jongens ontdekken dat dansen absoluut niet voor mietjes is, maar juist heel stoer kan zijn.”
Grytsje zelf zit ook op streetdance en doet deze zomer zelfs mee met het Wereldkampioenschap. “Het zijn dus drukke tijden voor mij. Maar het is heerlijk om er mee bezig te zijn. Als je dan weer een voorstelling hebt gehad, dan moet je echt even afkicken. We willen er nu ook voor zorgen dat het voor alle kinderen een feestje is. Niet alleen die korte tijd dat ze op het podium staan, maar ook ervoor en erna.” Kijk voor meer informatie over tijden en de kaartverkoop op www.s-d-m.nl