Kinderen Opende geplaagd door teken

0
272
Opende Teken

OPENDE – Kinderen die in aan de Drachtsterweg op het grasveld spelen in Opende, zitten nadien onder de teken. Dat vertelt Elvira van Houten uit het dorp. Haar kinderen van twee en drie jaar spelen geregeld op het grasveldje, maar tegenwoordig komen ze steeds onder de teken thuis. “Het loopt de spuigaten uit. Het is gewoon vies. De greppel wordt niet goed gemaaid, ik heb het idee dat daar de meeste teken daar zitten. Ik heb de gemeente gebeld, maar ik kreeg nul op rekest.”
Veel kinderen uit de buurt spelen graag op het gras, maar Elvira houdt haar kroost tegenwoordig liever binnen. De vervelende beten en de kans op de ziekte van lyme, zijn voor haar reden genoeg. “Nu moet ik ze de stoep opsturen. En dat is jammer, want ze vinden het heerlijk in het gras. De greppel wordt niet altijd goed gemaaid, dus ik heb de gemeente gebeld of ze die misschien wat beter kunnen maaien.”
Met haar telefoontje kwam Elvira niet veel verder. Een telefoontje met communicatieman Joost Tanasele levert meer op. “Dit jaar zijn er veel teken. Het is een toenemend probleem waar de gemeente helaas niets aan kan doen. Maaien helpt nauwelijks, omdat de teken ook op de lagere vegetatie zitten. De reden is zeer waarschijnlijk de zachte winter. Ook kan het zijn dat er in de buurt veel katten zijn, die als gastheer dienen voor de teken.” Enkele tips heeft hij wel voor de omwonenden. Mensen kunnen zich ertegen beschermen door het lichaam zoveel mogelijk te bedekken. Mocht er sprake zijn van een beet, dan moet goed gecontroleerd worden op de ziekte van lyme. “Het is dus hopen op flinke vorst in de winter.”
Voor Elvira’s kleintjes betekent dat dat ze nog even op de stoep moeten spelen.
“Als ze op het gras spelen, hebben ze soms wel vijf teken per kind. En als ik de kinderen ophaal, dan lopen er zo vier over mijn broek. Ook onze kat zit eronder. Die laat ik nu niet meer in huis. Ik ben nu wel blij dat ik weet waar ik aan toe ben. We willen geen risico’s lopen met de kinderen.”