Peppie Wiersma

0
118
peppie_wiersma_Electra

Peppie Wiersma, artistiek leider ‘Nacht van Electra’

“De ‘Nacht van Electra’ is mijn schuld, ik ben de aanstichter. Het is nu de vijfde editie van het festival. Ik woon op een steenworp afstand van Electra. Het is zo’n mooie plek, ik dacht, hier kan van alles gebeuren. Electra is het eerste elektrische gemaal van Nederland en stamt uit 1920. Het is nog steeds een belangrijk gemaal, ze beheersen het water tot ver in Groningen, heel gaaf. Vijf jaar geleden zijn we daar begonnen met de eerste editie van het festival, maar we verkassen ook steeds. Dit jaar is het in Kloosterburen, in de leegstaande boerderij ‘Oud Bokum’. De grondslag van het festival is om op een bijzondere plek een festival te organiseren, waarbij de invulling wordt aangepast aan de plek. Ik ben van nature nogal ‘onderzoekerig’, dus ik kom op veel nieuwe plaatsen. Ik was al vaak langs deze boerderij gelopen. Je kunt daar naar de kwelder lopen, en elke keer vond ik het weer zo’n mooie plek met een mooie tuin. Ik dacht: dat moeten meer mensen zien. Nu mensen zien dat het festival daar is, reageren veel mensen: ‘oh, die boerderij!’ Het blijkt dat heel veel mensen het een interessante plek vinden en er graag eens willen kijken. We hebben een programma samengesteld dat bij die plek past. We zijn natuurlijk de Nacht van Electra, dus ’s nachts is er van alles te doen, muziek, poëzie en kunst. Maar voor de mensen die daar niet zo van houden, is er zondag overdag ook van alles te doen. Zo vertelt de eigenaar van de boerderij over de geschiedenis van de plek. Zijn familie woont er al eeuwen. Ook is er een broodbakwedstrijd. Deelnemers kunnen van tevoren Gronings graan bij ons ophalen en dan krijgen ze een receptje mee. De jury zal op zondag het brood gaan proeven. Het thema is dit keer ‘Dromen en visioenen op het Groninger land’. We zijn nog op zoek naar vrijwilligers op verschillende terreinen. Bij de kaartcontrole, catering of bij de opbouw. Geïnteresseerden kunnen mailen naar productie@nachtvanelectra.nl. Het programma is ook al bekend. Kijk voor het overzicht op http://www.nachtvanelectra.nl.”