Unieke samenstelling instrumenten maakt MichtaM bijzonder ensemble

0
302
Twijzelerheide - Michtam ensemble

TWIJZELERHEIDE – Hoe bijzonder is het dat je als moeder met vijf van je dochters én een schoondochter een muziekensemble kunt beginnen? Jelly Kooistra deed het, en sindsdien zijn het al niet eens meer alleen haar dochters en schoondochter Marieke die het MichtaM ensemble vormen; de groep bestaat inmiddels uit zo’n zeventien leden. ‘De vrouwen in ons gezin musiceerden al vaak samen. Toen een neef van ons ging trouwen werden we gevraagd om op zijn trouwerij voor muziek te zorgen. Daar hoorden mensen ons spelen en kregen  we de vraag of we vaker wilden spelen. We kregen er al snel een organist bij, en zijn broer die op cello speelt. Met dat clubje zijn we uiteengezet. Daarna druppelden de aanmeldingen binnen en dat is eigenlijk nog steeds zo,’ vertelt Jelly. ‘Qua instrumenten zijn we een heel bijzonder ensemble,’ vertelt Marieke. ‘Het zijn instrumenten die je op het eerste gezicht niet snel bij elkaar zou zoeken, zoals panfluiten, violen en koperinstrumenten, en waar dus ook helemaal geen muziek voor geschreven is. Maar het blijkt toch allemaal mooi bij elkaar te passen. Een paar weken geleden hebben we er nog een bugelspeler bij gekregen, dat past er mooi bij. Sterker nog, dat voegt echt iets toe qua geluid.’
MichtaM Ensemble bestaat inmiddels twee jaar en heeft inmiddels een dirigent die past bij het ensemble. ‘De eerste dirigent die we hadden kwam uit de brassbandwereld. Het was fantastisch dat hij zich voor ons in wilde zetten en dat heeft hij ook geweldig gedaan, maar het was en is een brassbanddirigent. Tegenwoordig hebben we een dirigent die helemaal bij ons past. Hij past de muziek aan op de samenstelling van ons ensemble, het is echt heel knap hoe hij dat doet! Hij heeft zelf ook heel veel plezier in het musiceren met ons en dat is te merken,’ vertelt Jelly.
De muzikanten van het MichtaM Ensemble komen overal vandaan. Zo zijn er leden uit Twijzelerheide, Kollum, Broeksterwâld en Leeuwarden, maar komen er ook leden uit de provincie Groningen. ‘Het zijn muzikanten die veelal hun instrumenten al in de kast hadden gelegd. Voor bijvoorbeeld violisten is niet veel te doen in deze regio. Als je meer houdt van musiceren in teamverband dan als solist dan kom je hier niet echt aan je trekken. Voor hen is het MichtaM Ensemble een uitkomst,’ vertelt Jelly. ‘Bovendien, als men één keer bij ons langs geweest is om een keer mee te spelen is men vaak al om. Dan vindt men het zo leuk dat ze eigenlijk allemaal later ook terugkomen.’
De muziek van MichtaM Ensemble laat zich omschrijven als geestelijk en klassiek. ‘Daarnaast spelen we ook wel muziek uit musicals. ‘If’, wat momenteel in de musical van Anne Frank gespeeld wordt bijvoorbeeld,’ vertelt Marieke. ‘Maar we spelen met name geestelijke liederen. Optreden doet het MichtaM Ensemble een paar keer per jaar. Met kerst werkt het ensemble samen met een koor uit Groningen, en één keer per jaar organiseert het ensemble zelf haar jaarlijkse MichtaM-concert. ‘Het geeft stiekem wel een beetje een kick als je gevraagd wordt voor een optreden,’ vertelt Jelly. ‘Het is niet dat we één keer per drie weken willen optreden, want het musiceren is voor ons puur bedoeld als ontspanning. Maar als ensemble moet je wel iets hebben om naar toe te kunnen werken, en daarom is zo nu en dan optreden echt wel leuk.’
Het ensemble heeft een grote behoefte aan violisten. ‘Daar kunnen we sowieso wel één of twee van gebruiken, en hoe eerder hoe beter. Belangstellenden mogen altijd een keer langs komen om te kijken of het wat voor hun is,’ aldus Marieke.
Jelly is maar wat trots op het ensemble wat er inmiddels staat. ‘Het geeft je een geweldig gevoel dat je samen wat opbouwt. Het geeft energie. Mensen zijn vaak heel erg stil wanneer ze naar ons luisteren. Ze zijn soms ademloos. Er is ons wel eens gevraagd: ‘Wanneer komen jullie met een CD?’ Dat geeft een enorm goed gevoel. We hopen dat het MichtaM Ensemble nog langs op deze ontspannende manier door kan gaan.’
Kijk voor meer informatie op www.michtam.nl.