Veel deelname van eigen bodem ondanks open karakter Drakenbootrace

0
111
Kollum Drakenbootrace-4

Organisatie tevreden over festiviteiten

KOLLUM – Voor de tweede keer in de geschiedenis werd in Kollum zaterdag het Fries Kampioenschap Drakenbootrace georganiseerd. Dit keer was het een Open Fries Kampioenschap, waardoor ook teams van buiten Friesland mee konden doen. De inschrijving bleef echter beperkt tot deelname uit Friesland en ook met name uit Kollumerland. In totaal verschenen er drieëntwintig teams aan de start, waarvan slechts drie teams van buiten de gemeente Kollumerland: Menaam, Rottevalle en Stroobos. Het mocht de pret niet drukken, al had de organisatie gehoopt op meer deelname van verder weg om zo Kollum als watersportdorp goed op de kaart te kunnen zetten.
Burgemeester Bearn Bilker opende om 11.30 de wedstrijd, nadat hij in een TukTuk naar de start was gereden. In totaal gingen 390 deelnemers verdeeld over de drieëntwintig teams de strijd met elkaar aan. De hoofdprijs bedroeg naast de wisselbeker een bedrag van 500 euro, waardoor de competitiedrang bij elkaar werd aangewakkerd. Ook voor het publiek was het een genot om aan de kant te staan. Niet alleen het spektakel op het water was prettig om naar te kijken, maar ook het commentaar dat geleverd werd door Klaas Jansma maakte dat de Drakenbootrace prettig was om bij te wonen. In een spannende finale ging uiteindelijk het team ‘Dorp Warfstermune’, uiteraard uit Warfstermolen, met de wisselbeker en het prijzengeld naar huis. De tweede prijs was voor het team ‘De Stobbe’ uit Veenklooster en op de derde plaats eindigde team ‘De boer is troef’ uit Kollum.
Naast de wedstrijden op het water was er nog veel meer te beleven in Kollum. Eigenlijk is de Drakenbootrace slechts een onderdeel van het grotere Drakenbootfestival, wat al op vrijdagavond begon in het centrum van Kollum. Daar werd CityProms on Tour gehouden, een festival met klassieke muziek. Niet georganiseerd door de organisatie van het Drakenbootfestival, maar toch een stijlvolle wijze om de festiviteiten mee te beginnen. Dezelfde avond was er in de feesttent bij de Hessebrug een feestavond met Kollumer artiesten in samenwerking met RTV NOF Drive-in.
Zaterdag was er in het centrum van Kollum een grote braderie. Voor kinderen waren er diverse activiteiten en in het water werd een badeendenrace gehouden waar leuke prijzen mee waren te winnen. Na afloop van de Drakenbootrace trad de feestband Jukebox op in de feesttent.
De organisatie, bestaande uit Plaatselijk Belang Kollum, Stiching Activiteiten Platform Kollum (APK), de Ondernemersvereniging HIM en de gemeente Kollumerland c.a., kijkt met tevredenheid terug op het evenement en heeft het voornemen om ook in 2015 weer een Open Fries Kampioenschap Drakenboot race te gaan organiseren.

Kollum Drakenbootrace-8 Kollum Drakenbootrace-9 Kollum Drakenbootrace-10 Kollum Drakenbootrace-12 Kollum Drakenbootrace-15 Kollum Drakenbootrace-20 Kollum Drakenbootrace-23 Kollum Drakenbootrace-25 Kollum Drakenbootrace-26 Kollum Drakenbootrace-28