“Voor ons is het organiseren echt een hobby”

0
140

Freezeforze Festival wil geleidelijk groeien

KOLLUMERZWAAG/VEENKLOOSTER – Het roer is om bij het Freezeforze Festival. Daar waar de organisatie voorheen voor de buiteneditie met regelmaat tributebands vastlegde voor de muzikale omlijsting, hebben André Bokma en consorten dit jaar vooral formaties met eigen werk naar Noordoost Friesland gehaald. Verder wil de organisatie langzaam groeien in bezoekers.

Het ontstaan van Freezeforce is een erg mooi verhaal. Andre Bokma en zijn vrienden bezochten al heel lang festivals als Pinkpop en Fortarock, schaften er zelfs een bus voor aan en genoten van de muziek. “De groep wisselde wel van grootte”, weet hij te vertellen. “De ene keer waren er acht man bij, een keer later was de groep veel groter met vijftien vrienden. Op al die verschillende festivals hebben we veel bands zien spelen en genoten van de muziek.” Het bracht Bokma op een idee. De inwoner van Kollumerzwaag speelt namelijk zelf in een band, weet hoe de muziekwereld werkt en heeft door zijn jarenlange ervaring diverse ideeën opgedaan. Enkele jaren geleden vond Bokma het tijd worden voor een festival, samen met zijn vrienden georganiseerd. “Ik ben in de muziek werkzaam geweest, vooral achter de schermen”, vervolgt hij. “Eerst waren we indoor actief, dat doen we nu acht jaar. Later zijn we begonnen met het outdoor festival en dat is door de jaren heen langzaam maar zeker uitgebreid.” Het mag gezegd worden, Freezeforce Festival is dit jaar zeer professioneel opgezet. Niet alleen staat er een buitenlandse headliner op het programma, ook is er met Paceshifters een formatie actief die dit jaar ook op Pinkpop en Zwarte Cross staan. Kortom, de organisatie is voortdurend bezig om de kwaliteit van het festival te verbeteren. Het is ook een aspect waar Bokma naar streeft, de concurrentie van festivals is namelijk groot. “We hebben dit jaar een breed aanbod qua muziek”, vervolgt hij. “De band Diff is meer country en blues, terwijl we verder variëren tussen gewone rock en metal. Voor veel muziekliefhebbers is er wat wils en dat maakt Freezeforce Festival ook zo leuk. Voor ons is het echt een hobby, we genieten ervan wanneer we een geslaagde dag weten neer te zetten.”
Hard werken
Qua organisatie wordt er wel het een en ander gevergd van Bokma en de zijnen. Want naast de leiding is er een ploeg van veertig vrijwilligers die ervoor moeten zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Bovendien kan de organisatie twee keer per jaar aan de bak. In januari staat eerst de binneneditie op de agenda en wanneer deze afgelopen is moet er hard worden gewerkt aan de realisatie van het outdoor festival Freezeforce. “We willen het richting de toekomst nog professioneler aanpakken”, weet Bokma. “Direct na afloop gaan we al bands scouten voor volgend jaar, denken we na over de invulling van het festival en proberen we nog bepaalde dingen te verbeteren. Wat ons zo uniek maakt is de sfeer, we hebben veel te bieden.
Daar zetten we ook op in. We hebben namelijk geen grote feesttent, wij huren juist een circustent. Verder zetten we een beachtent op en zijn er graffitispuiters actief. Alles om de sfeer te verbeteren.” Freezeforce Festival werkt dus hard aan de gezellige uitstraling en de sfeer. Juist door het boeken van andere bands maakt het festival ook een stap voorwaarts, denkt Bokma. “Voorheen boekten we tributebands en coverbands, maar daar zijn we vanaf gestapt. De nieuwe weg zorgt al voor media-aandacht en ook de fanclub van onze headliner heeft al een mail gestuurd. Ook de mond-tot-mondreclame zorgt voor veel positieve aandacht.”
Op de internetsite van het festival staat alle informatie vermeld, hier zijn ook de tickets voor het evenement te bestellen.  www.freezeforze.nl