Bernard Meier

0
204
bernard meier in beeld

Bernard Meier reist al vanaf 2005 elk jaar naar Ghana om zich in te zetten voor de arme bevolking in het land. Eerst deed hij dat via World Service, later deed hij dat op eigen houtje. Hij kwam in contact met de ‘Hand in Hand Community’. Dit is een opvang voor kinderen met een beperking en is opgezet door de Nederlandse Ineke Postma. “Er wonen zo’n zestig kinderen en ook is er dagbesteding voor kinderen met een beperking. Ik help mee met klussen, er valt genoeg te bouwen, zoals woningen voor de kinderen. In de verschillende huisjes wonen ze samen met een begeleider. Toen Ineke in 1991 begon met het opvanghuis, was zij de enige die zoiets deed. Kinderen met een beperking hebben het niet makkelijk in Ghana. Daar komt langzamerhand gelukkig wat meer verandering in. Ze worden nog niet geaccepteerd, maar er is wel meer begrip voor. Het is heel belangrijk dat zo’n opvanghuis er is. In een weeshuis worden ze aan hun lot overgelaten, daar liggen ze maar te verpieteren. De verhalen van de kinderen die er zitten zijn vaak schrijnend. De één is gevonden in een plastic zak langs de weg, de ander was achtergelaten op de markt.” Ondertussen zijn meer mensen enthousiast geraakt over Bernard’s reis en er gaat in oktober weer een groep van elf mensen naar Ghana om mee te helpen. Er wordt niet alleen maar geklust. “We zorgen dat de kinderen een leuke tijd hebben. We organiseren een feestje, waarbij de vrouwen de kinderen schminken en ook worden de nagels gelakt. Ook houden we altijd een voetbalwedstrijd.” Waarom gaat Bernard eigenlijk niet meer via World Servants? “Ze hadden me iets te veel regeltjes. Zo mag je niet drinken, geen korte broek aan en ook niet in je blote bast. Ik ben een volwassen kerel, dus ik kan mijn eigen regels wel bepalen.” In Ghana is het daarbij ook warm zat. De groep houdt verschillende acties om geld in te zamelen, waarvan alles geheel ten goede komt aan het project. Bij de oud-ijzer inzameling in Zuidhorn is onlangs €1.422,00 opgehaald. Kijk voor meer informatie op www.ghanag8.blogspot.com.