Grootse plannen voor naspelen Slag om Noordhorn

0
148
Noordhorn - slag om noordhorn

Jubileum molen aanleiding voor groots evenement

NOORDHORN – Het stralende middelpunt van Noordhorn, de koren- en pelmolen Fortuna, bestaat volgend jaar 125 jaar. Het is echter niet de eerste molen die op die plaats stond. In de tachtigjarige oorlog stond er al een molen in Noordhorn, die dienst deed als uitkijkpost. Wegens het 125-jarig bestaan van de huidige molen werden er plannen gesmeed voor een feestelijke expositie in en over de molen.

Een berichtje in het Dagblad van het Noorden waarin de molenaar het idee opperde om wellicht ook iets met de vergeten Slag om Noordhorn te gaan doen rondom de expositie had als gevolg dat vanuit het hele land mensen zich aanmeldden om mee te willen doen. Van amateurarcheologen en detectieamateurs tot groepen re-anactors, groepen mensen die verschillende slagen naspelen. ‘Toen kwam van het één het ander,’ vertelt Drewe Schouten, voorzitter van De Stichting Schansenkrijg Westerkwartier.
‘Groepen vanuit het hele land hebben zich aangemeld omdat zij mee wilden doen. Natuurlijk moesten we daar iets mee doen.’ De kerngroep van de Stichting Schansenkrijg Westerkwartier heeft inmiddels grootse plannen voor 28 en 29 augustus 2015. De expositie, waar alles mee begon, die komt er sowieso. Daarnaast staat het naspelen van de Slag om Noordhorn op het programma, wil men een ‘hagepreek’ organiseren en is het de bedoeling dat alles gefilmd wordt zodat er in de molen filmmateriaal vertoond kan worden bij de expositie. Het hele project heeft de naam ‘Verschanst in het Westerkwartier’ meegekregen. ‘Het is afhankelijk van de fondsen wat er van die plannen allemaal door kan gaan. We hebben begroot op ruim 95.000 euro, maar dan hebben we het ook echt over het maximale. Eind oktober, begin november gaan we inventariseren hoeveel we denken dat er binnenkomt, en aan de hand daarvan gaan we onze definitieve plannen maken. Met name het professioneel in beeld brengen van de Slag is duur, en dat is bijvoorbeeld iets wat niet door zou kunnen gaan als er niet genoeg geld binnenkomt,’ vertelt Gerda Jaarsma, molengids en secretaris van de kerngroep. ‘De gemeente Zuidhorn staat volledig achter onze plannen en wil voor ons garant staan. De burgemeester zit in het comité van aanbeveling. Daarnaast hebben we al een toezegging gekregen van het Rabo Fonds.’

De Slag om Noordhorn is in de Nederlandse geschiedenis in de vergetelheid geraakt. Ook in Noordhorn is het niet een verhaal waar kinderen van jongs af aan mee opgroeien. ‘Er zijn zeker nog mensen in Noordhorn die het verhaal kennen, maar het is niet iets wat leeft. Met de Slag in 2015 willen we daar zeker verandering in brengen,’ vertelt Schouten. ‘De Slag zal zo historisch getrouw nagespeeld worden. Er wordt van tevoren een script geschreven wat nagespeeld wordt.’ Niet alles kan historisch getrouw nagespeeld worden. ‘We weten dat er bij de Slag om Noordhorn ruiters in het spel waren. Maar hier kunnen we niet met paarden gaan werken. Dat zal dus iets anders worden. Ook is de plaats waar de Slag daadwerkelijk plaatsvond, tussen Noordhorn en Niehove, niet de plaats waar de Slag wordt nagespeeld. Wij willen het in het dorp zelf na gaan spelen. Het gaat een heel spektakel worden, met mensen die met dolken en sabels door de straten gaan, kanonnen die afgeschoten worden. Nu klinkt het natuurlijk allemaal heel leuk en spannend, maar je zal maar in die tijd geleefd hebben. Ik dank God op mijn blote knieën dat ik niet in die tijd geleefd heb.’

Voordat het augustus 2015 is moet er nog een hoop gebeuren. Voor de hagepreek is het de bedoeling dat mensen uit eigen dorp gekleed gaan in kleding uit die tijd. Die kleding moet nog gemaakt worden. Daarnaast zijn er vergunningen nodig voor het plaatsen van kanonnen en het regelen van buskruit, het scenario moet nog worden geschreven en er moet nog een heleboel gebeuren qua publiciteit rondom het evenement. ‘Maar daar hoef je in Noordhorn niet over in te zitten. Vorig jaar hebben we meegedaan met de verkiezing van het Leukste Dorp van Groningen, en toen moest er in twee weken wat staan en dan staat het er hier ook,’ aldus Schouten. Binnenkort grijpt de stichting de Tocht om de Noord aan om reclame te maken voor het evenement. ‘Het thema voor de Tocht om de Noord is ‘De ziel van de molen’. Re-anactors gaan dan flyeren en wij vertellen ons verhaal over ons molenspook. Er dan zo’n vijfduizend mensen mee met de Tocht om de Noord, dus dat is een mooie gelegenheid om onze Slag om Noordhorn te promoten,’ aldus Jaarsma.