“Louis van Gaal vind ik eigenlijk wel een leuke vent”

0
202
Bauke Mollema thuis in Leeuwarden

Bauke Mollema volgt WK aan vooravond Tour de France op de voet:

FRANKRIJK – We staan aan de vooravond van een volgend groot sportevenement. Komende vrijdag trapt de Tour de France af. Bauke Mollema hoopt opnieuw een oranjegevoel los te maken en is niet alleen maar met wielrennen bezig. De kopman van Belkin kijkt ook voetballen en weet wel aan wie de goede prestaties van het Nederlands Elftal kunnen worden toegeschreven.

Bauke, volg je het Nederlands elftal ook? Tenslotte staan er nogal wat Feyenoorders in?
“Ik probeer steeds de wedstrijden te zien en tot nog toe is me dat gelukt. En ik moet je zeggen, ik had niet verwacht dat we eerste in de poule zouden worden. En dan ook nog eens Mexico verslaan in de achtste finales. Heel knap.”
Dat komt vast doordat de bondscoach zoveel Feyenoorders heeft geselecteerd…
“Haha, nou die weten in ieder geval wat hard werken is en kunnen ook verdedigen. Natuurlijk is een mooie opbouw van achteruit leuk om te zien, maar een bal gewoon hard wegtrappen als dat nodig is kunnen en doen ze ook. Het is zeker effectief.”
Wat vind jij als Feyenoord-fan eigenlijk van de bondscoach Louis Van Gaal?
“Om eerlijk te zijn vind ik het wel een leuke man. Ik erger me niet aan zijn houding en zijn optreden. Vaak vind ik het wel grappig, al snap ik best dat sommige mensen het irritant vinden en natuurlijk zou hij soms best wat aardiger kunnen zijn. Ik denk eigenlijk dat het succes echt voor een groot deel door hem komt. Hij straalt gezag en autoriteit uit. Dat hebben deze jongens nodig.”
Dan naar het wielrennen. De tweede tijdrit in Zwitserland kostte je misschien wel de eindzege. Met wat voor gevoel reis je af naar de Tour?
“Met het vertrouwen dat de conditie is orde is, we een sterke ploeg hebben en het parcours van de Tour me normaal gesproken goed ligt. Met vijf aankomsten bergop is het op papier iets zwaarder dan vorig jaar. Daarbij was ik Zwitserland vooral erg tevreden over de samenwerking binnen en de ploeg en de laatste twee ritten waarbij de finish bergopwaarts was. Ik eindigde als tweede en derde. Dat geeft veel vertrouwen.”
Wat kunnen we van jou verwachten?
“Het klassement is weer het voornaamste doel. Ik ga voor een zo hoog mogelijke positie in het klassement. Daarvoor moet je drie weken lang gefocust zijn en zul je alle belangrijke etappes tot het uiterste moeten gaan. Ik wil ook zeker proberen een etappe te winnen. Als de kans op een etappe zich voordoet zal ik er vol voor gaan.”
De eerste week wordt direct al een spannende, waar denk jij dat de Tour beslist wordt?
“De tijdrit op de voorlaatste dag (54 kilometer) zou nog voor grote verschillen kunnen zorgen, maar ik denk dat de Tour grotendeels in de Pyreneeën beslist wordt. Waarschijnlijk zijn de verschillen in het klassement dan al vrij groot. Voor het klassement kan elke etappe cruciaal zijn. Zo is er de tweede dag al een verraderlijke etappe in Engeland, moeten we de vijfde dag over kasseien en zitten er aan het eind van de eerste week al een aantal zware etappes in de Vogezen. Dan heb je de Alpen of Pyreneeën nog niet gehad, maar zullen er al wel grote verschillen zijn.”
Je bent veel van huis weg, je vriendin is zwanger. Wat is jouw manier om je dan volledig te focussen op wielrennen?
“Als je in een belangrijke wedstrijd zit komt de focus vanzelf. Na verloop van tijd leer je daar ook wel mee om te gaan.”
Wie tip je als winnaar?
“Froome is voor mij de grote favoriet. Op de voet gevolgd door Contador, die zijn oude niveau dit jaar weer terug lijkt te hebben.”