Mariëtte de Visser: “Gelukkig ook goed nieuws voor Ulrum”

0
2034

De bus blijft door Ulrum rijden

 

ULRUM – Door het dorp Ulrum blijft een bus rijden. Dat liet gemeente De Marne vorige week weten. Verantwoordelijk wethouder Mariëtte de Visser is erg blij dat ondanks de bezuinigingen die door het OV-bureau moesten worden uitgevoerd,  de bus toch door het centrum van Ulrum blijft rijden. In het oorspronkelijk plan waren de haltes in het dorp wegbezuinigd, tot groot ongenoegen van onder meer Dorpsbelangen.
Voorzitter van dorpsbelangen Eiko Swijghuizen liet eerder al aan De Streekkrant weten niet blij te zijn met de plannen om de bus niet meer door Ulrum te laten rijden. “Dan moeten oudere mensen de grote weg oversteken om het dorp te bereiken. Er is geen goede oversteek, dus dat is niet prettig. We gaan er zo ver mogelijk voor om de bus in het dorp te houden. Dat is zo belangrijk voor de leefbaarheid.” 
Gelukkig voor de bewoners van Ulrum en dorpsbelangen komt het zo ver niet. Tussen de diverse dorpsverenigingen, het OV-bureau, Qbuzz en de gemeente is overleg geweest omtrent de buslijn. Het overleg heeft er uiteindelijk toe geleid dat het OV-bureau de buslijn door het centrum van het dorp handhaaft. Het betekent echter wel, om aansluiting op de trein in Winsum te garanderen, dat de bus niet meer het rondje maakt om het gemeentehuis in Leens. 
Wethouder Mariëtte de Visser is verheugd met het nieuws. “Toen het OV-bureau aangaf de bus niet meer door Ulrum te willen laten rijden, zijn we direct het gesprek aangegaan. We hebben aangegeven dat dat erg lastig ligt in Ulrum en we hebben – met de betrokken partijen – gekeken naar andere opties. Het was wel even de week van het slechte nieuws.” Twee weken geleden werd bekend dat naast de bus, mogelijk ook de school in 2018 uit Ulrum verdwijnt.
“Dan telt het wel op. We wisten dat het tij niet meer te keren was bij de Akkerwinde, maar dat mogelijk ook de H. De Cockschool gaat verdwijnen is toch wel een schok voor het dorp. Maar het is nog niet zeker, de gesprekken lopen nog.
De rol van de gemeente is daar beperkt in, wij kunnen die gesprekken alleen maar faciliteren. Nu moet de keuze worden gemaakt wat belangrijker is: de achtergrond van de school, Christelijk of openbaar, of de locatie. Van de Akkerwinde zijn er slechts twee kinderen die toch in Ulrum naar school blijven gaan.
Daaruit blijkt dat soort school toch belangrijker is dan de locatie voor veel mensen. In de komende tijd zullen er gesprekken plaatsvinden en gaan we kijken wat de opties zijn.
Voor nu zijn we heel blij met dit goede nieuws voor Ulrum. De inwoners doen zo hun best om het dorp leefbaar te houden, dan kun je in één week tijd niet twee van zulke berichten gebruiken.”