Oude foto’s en verhalen over gemeentehuis gezocht

0
203
Grijpskerk Joanna Crawfurd

Voormalig gemeentehuis Grijpskerk bestaat 100 jaar

GRIJPSKERK – Het voormalig gemeentehuis in Grijpskerk bestaat dit jaar honderd jaar. Ter ere van dit jubileum willen huidige eigenaresse Jolanda Crawfurd een expositie over het gemeentehuis organiseren. Jolanda: “Met Crawfurd’s Corner vieren we dit jaar ons 5-jarig jubileum. Dat valt mooi samen met het 100-jarig bestaan van het pand. Het werd in 1913 gebouwd en in 1914 in gebruik genomen als gemeentehuis. Dit vinden wij een reden om hier bij stil te staan.”
In de statige hal van het voormalig gemeentehuis hangen enkele foto’s van bekende Grijpskerkers die een link hebben met het gebouw. Zo hangt er een foto van voormalig veldwachter Dirk Boonstra. Hij werd opgepakt omdat hij geen Joden wilde oppakken. Hij overleefde de oorlog niet. “Zijn zoon heeft hier een paar keer geslapen”, vertelt Jolanda. “Zodoende ben ik over de periode van de Tweede Wereldoorlog steeds meer te weten gekomen. Ik kom zelf oorspronkelijk uit Rotterdam, de stad waar toen ontzettend veel gebombardeerd is. Daarom heb ik ook extra interesse in deze periode.” Maar er zijn natuurlijk nog veel méér verhalen. Verhalen die Jolanda nog niet kent, maar wel graag te weten zou komen. “Voor de expositie ben ik op zoek naar verhalen en spullen uit het oude gemeentehuis uit de periode 1913-1990 om in bruikleen te nemen. Sinds 1990 is de gemeente Grijpskerk opgeheven en veel van de spullen zijn daarmee ook verdwenen. Wij hebben het gebouw in 2007 gekocht, maar in de tussentijd heeft het verschillende eigenaren gehad. Zo woonde er voor ons een gezin en ook heeft er een uitzendbureau gezeten. Ik heb wel wat oude foto’s, ook trouwfoto’s. Dat is heel leuk, je ziet wat van het gebouw en van de bruidsmode toen der tijd. Ik wil dan ook mensen met mooie trouwfoto’s oproepen of we deze kunnen gebruiken voor de tentoonstelling.”
Ook jubileumcadeaus, pennen en kalenders zijn geschikt voor de tentoonstelling. “Bij het Groninger Archief heb ik krantenknipsels gevonden en ook heb ik bouwtekeningen. Het aller leukste zijn natuurlijk echt oude foto’s of een schilderij van hoe het er hier vroeger uit zag.” Als Jolanda genoeg materiaal weet te verzamelen, wil ze dat bundelen in een boek. De expositie zal plaatsvinden in september en gaat twee dagen in beslag nemen. “We willen ook wat extra activiteiten organiseren. Zo hebben we het plan om een film over die tijd af te spelen met gebouwen, vergezichten die geschilderd zijn van de dorpen die onder de gemeente Grijpskerk vielen.”
Om de expositie te realiseren wordt nog gezocht naar mensen die mooie anekdotes hebben over deze periode of materiaal gebruikt kan worden om deze expositie mogelijk te maken. Contact opnemen over de expositie Grijpskerk 1913-1990 kan via info@crawfurdscorner.nl of 06-20958906