“Toen Brazilië won leek het hier wel carnaval”

0
123
gerard brasil

Gerard Dam vindt slaapplaats in Brazilië door Streekkrant

LAUWERZIJL – In Brazilië dompelt Gerard Dam zich nog altijd onder in de voetbalgekte. Momenteel verblijft hij in Rio de Janeiro, waar hij wonderbaarlijk genoeg een slaapplaats heeft gevonden door de Streekkrant. “Een vriend van mij heeft een local ontmoet in de stad waar hij logeert. Toen hij het krantenartikel op Facebook zag, heeft hij gevraagd of ze nog een extra plekje voor mij hadden. Dat was geen probleem en ik kon er direct terecht. De eerst dag werd ik door de familie direct uitgenodigd voor een typisch Braziliaanse barbecue met heerlijk vlees en caipirinhas.”
Ook al is Rio een gigantische stad, overal zijn Oranjefans te zien, zo valt Gerard op. “Je ziet heel wat oranje shirts, vaak is het een Nederlander, maar ook veel Brazilianen zijn fan van Oranje. Ik heb zelfs drie meiden uit Maleisië ontmoet die diehard Holland fans waren! Ze hadden zelfs kaartjes tot de kwartfinales voor Nederland.” Er waren ongeveer 5000 Nederlanders in Sao Paulo voor de wedstrijd tegen Chili, waarvan er 1800 in het stadium zaten, en waarschijnlijk nog een paar honderd die hun kaartjes via bijvoorbeeld de zwarte markt of andere kanalen gekocht hadden. “Veel andere Nederlanders waren net zoals ik op het FIFA Fan Fest voor de wedstrijd. Dit was echt super, hoewel de Chilenen duidelijk in overvloed waren, was het ijzig stil bij de Chileense supporters na de eerste Nederlandse goal. Toen werd natuurlijk het lied ‘het is stil aan de overkant’ gezongen. Er gingen liters bier de lucht in gingen tijdens de goals van Nederland.”
Voor Gerard blijft het waarschijnlijk bij voetbal kijken op de pleinen, want een kaartje in het stadion is simpelweg onbetaalbaar. “Als Nederland naar de halve finales gaat, dan ga ik weer terug naar Sao Paulo, daar wordt die wedstrijd gespeeld. Daarna uiteraard weer terug naar Rio voor de finale. Tijdens Nederland Chili werden er zelfs tijdens de rust nog kaartjes verkocht voor 500 euro. Met elke volgende ronde wordt het duurder en duurder.”
Ook de voetbalwedstrijd van het Braziliaanse team worden intens beleefd. Na de laatste wedstrijd barstte het feest los. “De locals waar ik verbleef vertelden me dat de feestjes vergelijkbaar zijn met het carnaval. Nou dat hebben we geweten, hele straten stonden vol met dolgekke fans en ‘gringos’, overal en iedereen verkocht biertjes, de muziek stond vol open en iedereen had plezier en er werd natuurlijk volop gedanst op heerlijke Samba muziek. Eén van de leukste ervaringen was toch wel de typische Braziliaanse barbecue. Er was vlees in overvloed, biertjes, caipirinhas, een typisch toetje achteraf, heerlijke samba muziek en dat allemaal op een dakterras met uitzicht op de stad.”
Of de Brazilianen de Nederlanders niet vrezen? Dat valt volgens Gerard wel wat mee. Sterker nog: “Veel van de Brazilianen die ik voor de wedstrijd tegen Chili gesproken heb, wilden heel graag een ‘revanche’ tegen Nederland en gingen dus massaal de Chilenen aanmoedigen zodat we elkaar in de volgende ronde zouden ontmoeten. Na deze wedstrijd zijn ze toch enigszins opgelucht dat ze ons nu pas in de finale tegen kunnen komen. Tja, Nederland wordt inmiddels toch wel gezien als één van de favorieten. Haat en nijd is er dus niet, maar zeker wel de revanche gevoelens van de verloren wedstrijd vier jaar geleden waar onze kleine vriend Sneijder zelfs met zijn hoofd scoorde.”