Uit opwelling ontstaan Popkoor gaat geen uitdaging uit de weg

0
265
Popkoor de westereen

DE WESTEREEN – Een paar jaar geleden bezochten Pietsje Heidstra en Baudie Jonkers een optreden van een popkoor in Broeksterwâld. Ze werden er compleet verrast door het enthousiasme van het koor. Het enthousiasme werkte aanstekelijk, zo vertelt Baudie. ‘We hadden direct de gedachte: dit willen wij ook gaan doen! Zonder na te denken over of het wel mogelijk was om een heel koor bijeen te krijgen, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we naar de dirigent, Rinke Schroor, gestapt en hebben we gezegd dat we ook een popkoor wilden beginnen in De Westereen. Hij bleek nog wel een avond in de week vrij te hebben en voor een koor te willen staan, en zo gingen wij van start.’ Het nieuws over het te beginnen popkoor ging als een lopend vuurtje door De Westereen en de omliggende dorpen, en al snel waren er vijfentwintig mensen om het koor mee te beginnen. Oefenruimte werd gevonden in ’t Badhûs, waar het koor inmiddels alweer drie jaar op iedere maandagavond repeteert. ‘In een korte tijd waren er een heleboel mensen die zich graag wilden aansluiten bij het popkoor. Op een gegeven moment hadden we meer dan vijftig mensen, en moesten we een ledenstop hanteren. Inmiddels hebben we vijfenveertig leden en een heel leuk combo, en is er geen ledenstop meer. We kunnen prima weer nieuwe mensen gebruiken,’ aldus Pietsje. ‘Het combo bestaat uit allerlei muzikanten die veel in bands hebben gespeeld. In eerste instantie zou het combo alleen meedoen met optredens, maar ook zij vinden het zo leuk dat ze er gewoon iedere maandag zijn.’
Het repertoire van Popkoor De Westereen is zeer divers. ‘Zo net voor de zomervakantie hebben we nog even ‘Calm after the storm’ van Ilse en Waylon geoefend. Maar we zingen van alles. Van de Rolling Stones, Abba en Ramses Shaffy tot Adèle, Marco Borsato en Avicii. Het uitgebreide repertoire maakt het zingen bij dit koor ook zo leuk,’ zegt Pietsje.
De lat om toe te treden tot het popkoor ligt niet hoog, al streven de leden wel naar een zo goed mogelijk resultaat. ‘Ons doel is om een gezellig koor te zijn, waar het samen plezier hebben in het zingen voorop staat. Maar daarnaast willen we natuurlijk wel iets goed neer kunnen zetten als we optreden. We willen het beste er uit kunnen halen. Alleen maar wat oefenen vinden we al niet eens leuk meer, we willen ook graag optreden. Maar we zingen niet op heel hoog niveau hoor, samen kunnen we zingen, maar we zijn allemaal geen solisten,’ lacht Baudie. 
De samenstelling van het koor is ook wisselend, vertelt Pietsje. ‘We hebben wel zo’n tien mannen, en daar zijn we heel blij mee. De leden komen De Westereen en vele omliggende dorpen. Het zijn allemaal verschillende soorten mensen, die toch allemaal bij elkaar passen. Het jongste lid is een jaar of twintig, terwijl het oudste lid naar de zeventig loopt.’
Als koor gaat het popkoor graag een uitdaging aan. Zo namen een groot aantal deelnemers onlangs deel aan een gelegenheidskoor van CityProms in Surhuisterveen, waar klassieke muziek werd gezongen. Ook met Serious Request afgelopen winter zorgde het koor voor een bijdrage in Dokkum. ‘We houden ervan om verschillende dingen te doen en gaan uitdagingen niet snel uit de weg. We organiseren ieder jaar ook zelf een gezellig optreden. Dit jaar gaan we dat doen op 4 oktober in de Old Dutch in De Westereen, samen met het Freya koor uit Feanwâlden. We zitten nog na te denken over een thema, om er een leuk themafeest van te maken,’ vertelt Baudie. ‘Ook doen we dit jaar mee met het korenfestival in Surhuisterveen op 20 september. We hopen dit jaar ook een kerstconcert te kunnen geven, dat hebben we tot nu toe nog nooit gedaan. Wie weet komt dat er dit jaar van,’aldus Pietsje.
Wie belangstelling heeft om toe te treden tot het popkoor is na de zomervakantie op maandagavond welkom in ’t Badhûs in De Westereen om geheel vrijblijvend eens een avond mee te repeteren. Er wordt geoefend van 20.00 tot 22.00 uur. Mail voor meer informatie popkoordewestereen@gmail.com