Waar: CBS ’t Fundament, Lutjegast

0
528
Lutjegast OG AbelTasman-3

Datum: vrijdag 27 juni
Tijd: 10.30 uur

Het zou je maar gebeuren; de basisschool waar je naartoe gaat, wordt verwoest door een brand. Het overkwam de kinderen van de Dunalley Primary School in Tasmanië. Om de kinderen daar een hart onder de riem te steken, zijn de kinderen van ’t Fundament in Lutjegast gevraagd of ze willen schrijven met hun leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld. Voor de kinderen was het een verrassing. Ze wisten wel dat er iets bijzonders zou gebeuren, maar dit had toch niemand verwacht.
De kinderen van groep 7 en 8 van meester Kor van der Velde zijn rustig op de betreffende vrijdagmorgen. Niet helemaal vreemd, want ineens staan er allemaal ‘vreemde’ mensen in het lokaal. Zij kregen niet alleen bezoek van de ongenode gast, maar ook van burgemeester Kor Dijkstra en zijn trouwe communicatieman Joost Tanasale, een tweetal fotografen en Myra Eeken. De reden van dit ‘hoge bezoek’ aan de school is een bijzondere, die alles te maken heeft met de band tussen de gemeente Grootegast en Tasmanië. De eerste stap is gezet door Dunalley. De kinderen hebben brieven en foto’s opgestuurd. Eén van de foto’s krijgen de kinderen te zien op het scherm voor de klas, een foto van de totaal verwoeste school. Even is het helemaal stil in de klas.
De meeste kinderen weten het al, maar toch legt burgemeester Dijkstra nog even uit waarom Lutjegast eigenlijk zo’n speciale band heeft met Tasmanië. Dat komt allemaal door hun voormalige dorpsgenoot en wereldreiziger Abel Tasman, de ‘ontdekker’ van Tasmanië. In 1642 ging hij bij Dunally aan land om vers drinkwater voor zijn bemanning op te halen tijdens de reis. Sinds 1957 heeft de gemeente Grootegast het contact met het gebied weer opgepakt en is de burgemeester er zelfs al drie keer geweest. Ook legt hij uit dat op sommige plekken in Lutjegast iets te zien is van die speciale band, zoals door de plaquette op de Hervormde Kerk. “Het wordt daar erg op prijs gesteld als de kinderen eens een brief schrijven naar de kinderen daar.”
Mandy uit groep 8 lijkt het leuk om een brief te sturen, al lijkt het haar ook wel moeilijk. Menno uit groep 7 is een stuk enthousiaster. Hij knikt fanatiek als de burgemeester vraagt of de kinderen een brief willen schrijven. “Ik kan best goed Engels”, legt hij uit. Hoe dat komt? Door Engelstalige computerspelletjes. Dus de ouders die denken dat hun kinderen niks leren van al die uren achter de computer, hebben het mis.
Dan is het de beurt aan Myra Eekens om wat te vertellen of het gebied en de verschillen met de gemeente Grootegast. En die zijn er volop, zo blijkt uit Myra’s presentatie. Het gebied is veel minder dichtbevolkt en ook is het vele malen groter. Ook bijzonder is het feit dat de seizoenen daar precies andersom lopen. De kinderen daar hebben zomervakantie in de winter. En dat was vorig jaar ook hun grote geluk, want de kinderen waren vrij toen de grote bosbrand hun school is as legde. “Weet iemand waar Tasmanië ligt”, wil ze vervolgens van de kinderen weten. Gertine, een meisje in een blauw t-shirt, weet dat wel. En inderdaad, op de aardbol kan ze precies aanwijzen waar ‘the apple of Australia’ ligt. Een groot eiland onder Australië, dat inderdaad wel wat weg heeft van een appel.
Om het pencontact te bevorderen, krijgen alle kinderen een balpen van burgemeester Dijkstra. “We gaan er zeker snel mee beginnen”, laat meester van der Velde weten. “We hebben alleen dit jaar de pech dat we een nieuwe lesmethode hebben voor Engels, die nogal ingewikkeld is. Maar daarom is dit alleen maar een mooie extra oefening.” En bovendien kunnen de kinderen elkaar helpen. Menno wil zijn klasgenootjes in ieder geval wel helpen. En als dat niet lukt leent hij zijn computerspelletjes graag een keer uit.

Lutjegast OG AbelTasman-4 Lutjegast OG AbelTasman-5