“We hebben heel veel zin om de eerste paal in de grond te slaan”

0
138
Nieuwe school Opende

Kinderen pas in 2015 naar nieuwe schoolgebouw Opende

OPENDE – Zou in de eerste planning het nieuwe schoolgebouw in Opende na de zomervakantie al in gebruik worden genomen, in de nieuwe planning gaat de eerste paal dan pas de grond in. Al snel werd duidelijk dat de eerste planning iets te vooruitstrevend was. Reden: de beide basisscholen ‘De Klister’ en ‘Het Kompas’, moesten eerst goede afspraken over de invulling van het nieuwe gebouw. Beide scholen, de één Christelijk, de ander openbaar, behouden hun eigen identiteit, maar hebben straks wel hetzelfde dak boven hun hoofd. En het maken van goede afspraken kostte wat tijd.
“In de eerste instantie zou er inderdaad vorig jaar al begonnen worden met de bouw”, laat het college van Grootegast weten. “Maar dat loopt wat uit. Dat komt omdat het tocht een complex verhaal is. In de eerste plaats moest duidelijk worden in hoeverre beide scholen met elkaar gaan samenwerken. We vonden het belangrijk om daar voldoende aandacht aan te besteden. Het moet niet zo zijn dat we straks een zware muur in de school moeten plaatsen omdat ze elkaar straks niet meer willen aankijken omdat er geen goede afspraken zijn. Die zijn er nu, voor beide scholen is alles helder.”
In de nieuwe planning loopt nu alles volgens plan en als dat zo blijft gaan, dan nemen de beide basisscholen hun intrek in het gebouw na de zomervakantie van 2015. Na de zomer begint het bouwtraject, het ontwerp is klaar. Behalve de school, zal ook de infrastructuur op de schop gaan. Zo moet het kruispunt veiliger worden gemaakt. De kinderen moeten de provinciale weg over, dus er moet een goede oversteek komen die bovendien overzichtelijker is dan in de huidige situatie.
Voor de beide basisscholen levert de vertraging geen grote problemen op. Het Kompas is een wat verouderde school, maar met wat klein extra onderhoud is het nog altijd een prima school. Henk Dimmendaal van Penta Primair, waar de Klister ondervalt, laat weten dat hun school vooral kampt met een parkeerprobleem. “De ligging van de school is niet zo handig. Daarom zijn we ook zo blij met de nieuwe locatie van de school, net als de meeste inwoners van Opende. Het schoolgebouw komt nu op een mooie centrale plek, bij het MFC en de sportvelden. Wij zijn er blij mee. En voor de buitenstaander lijkt het nu misschien alsof er niets gebeurt, maar achter de schermen gebeurt ontzettend veel. We hebben er alle vertrouwen in dat er een prachtig gebouw komt.”
Over de naam van het toekomstige schoolgebouw, zijn de verschillende partijen het nog niet eens. Het kan zijn dat het hele gebied een naam krijgt, of enkel het gebouw zelf. Het college laat weten dat de naam samen met de scholen wordt bedacht. “We hebben zin om de eerste paal de grond in te krijgen en aan het bouwen te gaan. Dan begint het echt te leven.”