Autocrossers mogen weer aan de bak in Kollum

0
146
Autocross 2

KOLLUM – Het roemruchte Van der Schaaf circuit is aanstaande zaterdag weer decor voor spectaculaire autocross. De Noordelijke Autocross Club ontvangt dan weer tientallen crossers in verschillende categorieën. Voorzitter Tjalling Feenstra kijkt ernaar uit, volgens hem wordt het weer een mooie zaterdag met prachtige autosport.

De autocross, een sport dat met name grondslag heeft gekregen in de drie Noordelijke provincies en Noord Holland. Ieder jaar rijden de coureurs in verschillende klassen hun rondjes en het Van der Schaaf circuit staat dan ook elk jaar meerdere keren op de agenda. Voorzitter Tjalling Feenstra kijkt ernaar uit. “Het is de snelste baan met gemiddeld 95 kilometer per uur”, stelt hij. “Het wordt een heel spektakel en racers in verschillende klassen mogen aan de bak.” Zaterdag is het tijd voor de NK Vrije Standaard, de Formule 2 rijdt voor de Supercup, de Kevers strijden om de Idzenga Kevercup, en de Stockcar F1 Rijders krijgen naast het normale prijzengeld nog een presentje van 1000 euro, beschikbaar gesteld door cateraar Jan de Vries. Kortom, het perspectief is meer dan goed voor de deelnemende rijders. “In de vrije standaard doen vooral de geijkte namen mee”, weet Feenstra. “Deze komen voornamelijk uit Groningen, Friesland en Drenthe, maar ook uit Noord Holland. De autocross is een kleine en gezellige wereld. Wanneer crossers iets kapot hebben aan hun auto, helpen ze elkaar. Buiten de baan zijn het vrienden, in de baan gaat het er soms hard aan toe. Het is geen vijandschap, wel volop strijd. Prachtig om te zien, de deelnemers gaan soms tot het uiterste om te winnen. Tja, dan wil er nog wel eens een auto een koprol maken. Daar komt het publiek ook wel voor hoor.” En waar in andere sporten vooral het budget de doorslag geeft, hoeft dit in de autocross niet altijd het geval te zijn. Feenstra kan legio voorbeelden opnoemen van teams die minder te besteden hebben maar wel de winst weten te pakken. “Ze strijden tegen elkaar en op tijd, dan bepaalt geld niet alles. Ik heb wel eens auto’s van 70.000 euro zien verliezen van auto’s van 15.000 euro. Dat maakt de sport ook mooi. Daarnaast is het voor diverse families echt een uitje. Het gaat echt van vader op zoon. Zo is Jan Wekema uit Yde een bekende naam, en zowel zijn zoon Jeroen als zijn dochter Nathalie Wekema zijn verdienstelijke autocrossers. Het wordt ze als het ware met de paplepel ingegoten, het zit blijkbaar in de genen.”
Verschuivingen
Dat er aanstaande zaterdag wordt gecrosst in Kollum heeft wel gevolgen gehad voor het schema van dit jaar. De wedstrijd zou eerst worden gereden op 5 juli, maar omdat er vijf weken moet zitten tussen elke wedstrijd is deze verplaatst naar aanstaande zaterdag. Hierdoor is de jubileumcross 100x Kollum verplaatst naar volgend jaar. Dat heeft volgens de organisatie te maken met twee redenen. Allereerst zijn er op deze dag enkele leden die op het NK in Kerkdriel rijden en ten tweede is de voorbereidingstijd van het spektakel ingekort, waardoor de tijdsdruk te groot zou worden. “En daarom hebben we het opgeschoven”, aldus Feenstra. “Liever volgend jaar een evenement dat 100 procent goed georganiseerd is dan te forceren met de kans dat niet alles tot zijn recht komt.”
Want dat het iedere keer weer goed georganiseerd is weten de vaste bezoekers. “We gaan in verschillende klassen van start om elf uur en ons streven is voor zes uur ’s avonds klaar te zijn. Meedoen met de autocross vergt wel een goede conditie hoor, als je niet fit bent haak je na een paar rondjes af, ben je minder scherp en ga je fouten maken. Het gevolg is dan dat je uit de baan vliegt  of een koprol gaat maken. Autocross is namelijk topsport, verschillende coureurs zijn wel eens oververhit geraakt, doordat de versnellingsbak tussen de benen zit en de temperatuur in de auto flink kan oplopen. Sommigen zaten zelfs tegen een zonnesteek aan.”
Feenstra is ondertussen alweer drieënhalf jaar voorzitter van de Noordelijke Autocross Club. “In mijn hele jonge jaren heb ik een paar jaar gecrosst, later werd ik actief in de sponsoring en mijn zoon reed ook rond.
Daarna ben ik zeven jaar voorzitter geweest en na die periode nam ik even wat afstand. Drieënhalf jaar geleden ben ik gevraagd om weer voorzitter te worden. Eerst wilde ik niet, maar ze vroegen me om de boel weer op de rails te zetten. Dat is redelijk gelukt, maar nu wil ik het stokje wel overdragen. Ik hou er binnenkort mee op, anders kom je er nooit meer vanaf. Het spelletje is mooi, ik blijf het zeker op de voet volgen.”
Meer informatie over de autocross is te vinden op www.nac-autocross.nl.

 

Tjallling Feenstra