Gosse van der Meer maakt zich klaar voor NK

0
152
Surhuizum - Gosse van der meer

‘Ik maak momenteel geen stappen, maar sprongen’

SURHUIZUM – In Friesland kunnen we al niet meer om Gosse van der Meer (19) heen. De jonge mountainbiker en veldrijder van Van der Heide off-road Team leek vanuit het niets zijn opwachting te maken, inmiddels twee jaar geleden. Thuis in Surhuizum vertelt hij aan de hand van een plakboek met daarin al vele artikelen uit kranten over hoe het allemaal begon, wat zijn dromen en doelen zijn en waar hij eigenlijk vandaan komt; het korfbal.
‘Voordat ik op de fiets stapte heb ik jaren met plezier aan korfbal gedaan hier in het dorp. Maar ik ben van nature bloedfanatiek. Ik wil altijd winnen. Een teamsport ligt me daardoor eigenlijk niet zo. Daarom ben ik op de fiets gestapt,’ vertelt Gosse. Als zestienjarige sluit hij zich aan bij VW Otto Ebbens en doet mee met enkele wedstrijden op de weg. Zijn prestaties zijn naar eigen zeggen niet schrikbarend hoog, al weet hij zich wel te plaatsen voor het NK op de weg. ‘Toen wist ik eigenlijk al dat ik het liefst wilde crossen. Ik kwam altijd al in Surhuisterveen bij de Centrumcross, en dat wilde ik ook. Ik ben heel hard gaan werken om te sparen voor een tweedehands fiets. Jan de Vries, fietsenmaker in Buitenpost, hielp me al veel.  Maar toen ik hem vertelde dat ik wilde gaan crossen zei hij dat ik zijn schoonzoon; Gretienus Gommers eens moest bellen. Hij is wereldkampioen geweest bij de junioren en was jarenlang prof. Met Gretienus klikte het enorm en hij is mij gaan begeleiden.’ Het eerste seizoen wat Gosse vervolgens reed op zijn ‘nieuwe’ tweedehands fiets, won hij direct van allemaal jongens die wel het nieuwste van het nieuwste materiaal hadden. ‘Ik gebruikte oude wielen van Gretienus, die hij al vijftien jaar op zolder had liggen, daarnaast moest ik er altijd een reserve fiets bij lenen’ lacht Gosse. Wanneer iemand zo uit het niets ineens goed presteert, dan valt dat op. Bij Gosse was dit niet anders. Twee dagen na zijn achttiende verjaardag lag er dan ook een contract voor hem klaar en inmiddels rijdt hij in de kleuren van; Van der Heide Bliksembeveiliging uit Kollum.
Gosse is niet alleen bloedfanatiek, maar ook zeer ambitieus. Hij veranderde van school om zich nog meer op het mountainbiken en veldrijden te kunnen toeleggen. ‘Ik heb in Buitenpost op het Lauwers College de Havo gehaald en ben daarna doorgegaan naar het VWO. In diezelfde tijd kon ik echter op stage komen bij het Feenstra-Felt team, een professioneel mountainbiketeam met een internationale wedstrijdkalender. School bleef er daardoor bij. Inmiddels ga ik naar het Werkman College in Groningen(Topsport Talent School), waar alleen topsporters naartoe gaan. Daar doe ik twee jaar over het laatste jaar van het VWO en krijg ik veel begeleiding. Er zit nu geen druk meer achter. Iedereen is daar met topsport bezig.’
Volgens Gosse valt er nog veel winst voor hem te behalen in de off-roadsport. ‘Bij wedstrijden merk ik dat ik qua kracht vaak heel goed mee kan komen. Bij mij ontbreekt het echter nog eens aan de wedstrijdervaring, waardoor het inzicht soms mist. Daar werk ik momenteel dan ook veel aan, om daar stappen in te zetten en dat gaat goed. Ik maak momenteel geen stappen, maar sprongen.’
Het fietsen heeft Gosse al ver gebracht. Zo reed hij zijn eerste wereldbeker in het Duitse Albstadt, had hij trainingskampen op Gran Canaria, Cyprus en Oostenrijk en doet hij binnenkort mee aan de Transalp, een etappe koers door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. ‘Dat had ik twee jaar geleden echt nooit gedacht. Maar ik doe er dan ook veel voor, ik moet er zeker dingen voor inleveren. Vrienden gaan bijvoorbeeld stappen, maar ik lig in de weekenden vroeg op bed. Mijn vrienden begrijpen dit gelukkig. En als ik dan in Surhuisterveen meedoe aan de Centrumcross dan zijn ze er ook allemaal om mij aan te moedigen. Daardoor is het in Surhuisterveen meer genieten dan afzien.’
Komend weekend doet Gosse mee met het NK mountainbike in Noorbeek. Eigenlijk zou hij afgelopen weekend ook meedoen aan een koers in het Belgische Sankt Vith maar door een valpartij eerder in de week in de ronde van Zevenhuizen heeft hij deze laten schieten. ‘Ik ging met hoge snelheid onderuit in een bochtje. Om elf uur ‘s avonds heb ik nog gebeld met Allert Pol, mijn vaste fysiotherapeut. De volgende ochtend lag ik daar al op de tafel.’
Voor het NK hoopt Gosse een goede plek te bemachtigen. ‘Als ik tussen de nummers 8 en 4 eindig, dan ben ik tevreden. Maar ik hoop natuurlijk altijd op hoger.’ Voor de toekomst heeft Gosse één duidelijk doel. ‘In Oranje rijden,’ lacht hij. ‘Vroeger was dat een droom, tegenwoordig is het een doel.’