Grootegast eist verdieping financiële herindelingsplannen

0
171

GROOTEGAST – Er moet nieuw onderzoek komen naar de financiële situatie van de vier gemeenten in het Westerkwartier, voordat de gemeenteraad van Grootegast een beslissing gaat nemen. ChristenUnie en VZ2000 zeiden dat dinsdag tijdens de raadsvergadering. De partijen zijn verbolgen over het rapport en het optreden van onderzoeker Ferry Knaack tijdens een onlangs gehouden informatieavond.
“Door het onbehoorlijke optreden bij het beantwoorden van de vragen kunnen wij geen goed besluit nemen of de herindeling door moet gaan of niet,” zei Kees Apoll (CU). Hij pleitte voor een verdiepingsslag. Steun daarvoor kwam er van VZ2000.
De gang van zaken was ook bij burgemeester Kor Dijkstra (CDA) in het verkeerde keelgat geschoten. Hij heeft daarom samen met de andere burgemeesters in de regio de gemeentesecretarissen de opdracht gegeven om te komen tot een procedurevoorstel om een verdiepingsslag te maken. “Daarbij willen we ook aandacht besteden aan het COELO-rapport,” zei hij. In dit rapport staat dat het nog geen enkele heringedeelde gemeente is gelukt om door een fusie een financiële besparing voor elkaar te krijgen.