‘Iedereen is welkom voor een praatje’

0
193
Kootstertille - kearncaravan

Caravan verlaagt drempel bij KEaRN

KOOTSTERTILLE – Een jaar geleden doopte KEaRN Welzijn in Burgum hun eigen ‘Kearnfan’, een gepimpte Kip-caravan waarmee ze de regio in trokken en waar ze bewoners van de dorpen de gelegenheid gaven om gewoon eens even langs te wippen om hun verhaal te doen. Niet alleen bewoners, maar ook verenigingen en professionals waren welkom in deze caravan voor een kopje koffie of thee. Na de winter werd de caravan weer van stal gehaald om de regio in te kunnen gaan. Afgelopen donderdag stond de caravan in Kootstertille op het parkeerterrein bij de winkels. KEaRN-medewerkers Miranda Tamminga en Lysbeth Nicolai stonden bij de caravan, klaar voor een praatje.

‘KEaRN is een organisatie die dicht bij de mensen wil staan. Maar mensen moeten de weg wel weten te vinden. Door met de caravan op pad te gaan laten we onszelf zien en geven we de mensen de mogelijkheid om gewoon even langs te wippen. Hier in Kootstertille willen we ook de nieuwe vrijwilligerscentrale van Achtkarspelen onder de aandacht brengen,’ vertelt Lysbeth Nicolai.
Bij de caravan hebben de dames het gezellig gemaakt. Er is koffie en thee, een paar comfortabele stoelen met gezellige kussentjes en er zijn stroopwafels. Reden genoeg om even een kijkje te nemen wat er eigenlijk bij deze caravan te doen is. Veel winkelend publiek werpt echter wel een blik op de caravan, maar loopt deze vervolgens voorbij. Zo niet Rutger van Houten van dagbesteding De Pastorie uit Kootstertille. Als medewerker van een zorginstelling in de buurt had hij van KEaRN een uitnodiging gekregen om even langs te komen. ‘Altijd goed om even kennis met elkaar te maken. Onze dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking bestaat nu een paar jaar, en is nog niet heel bekend in de omgeving. Daarom is het altijd goed om je even te laten zien.’ Van Houten drinkt met de KEaRN-medewerkers een kopje koffie en nodigt hen ook uit om eens bij de dagbesteding een kopje koffie te komen drinken. ‘Dit is een goed voorbeeld van kijken wat je voor elkaar kan betekenen. Ik hoorde Rutger zeggen dat er bij De Pastorie een grote tuin is. Dat zijn zaken die we graag onthouden. Als we dan bij iemand komen die graag buiten is en misschien wel vrijwilligerswerk in een tuin zou willen doen, dan kunnen we kijken of we deze persoon aan deze instelling kunnen koppelen,’ vertelt Nicolai.
Er wordt niet alleen maar gesproken over maatschappelijke thema’s en de mogelijkheid voor vrijwilligerswerk. Een passant ploft neer in de stoel en vertelt uitgebreid over een concert van Normaal waar hij onlangs naartoe geweest is en laat trots de foto’s zien die hij toen gemaakt heeft. Ook dat is welkom bij de caravan, laat Tamminga weten. ‘Iedereen is welkom voor een praatje.’
Wanneer Van Houten weer weg is komt er een oudere mevrouw, die zojuist boodschappen heeft gedaan, naar de caravan. ‘Hoe komt het hier met de soos? Is daar nog geld voor?’
Nicolai en Tamminga nemen er de tijd voor. Even later gaat de mevrouw er tevreden weer vandoor. ‘Het is de bedoeling dat dergelijke initiatieven zoveel mogelijk zichzelf kunnen voorzien, maar daar zijn nog potjes voor,’ vertelt Nicolai. ‘Je merkt dat het gesprek hier heel laagdrempelig is. Deze mevrouw was anders misschien niet zo snel naar ons toe gekomen, maar doordat wij hier nu zijn is het makkelijker voor de mensen om naar ons toe te kunnen komen.’

Tamminga, die zelf in Leeuwarden woont, verduidelijkt het belang van de caravan. ‘Ik heb de proef op de som genomen en ben in Leeuwarden zelf met een idee gekomen met betrekking tot de kinderopvang. Ondanks dat ik weet welke wegen je moet bewandelen in het welzijnswerk, was dat nog een hele toer om bij de juiste persoon terecht te komen. Als ik het al niet voor elkaar krijg, hoe gaat dat dan met mensen die niet thuis zijn in het welzijnswerk? Bij KEaRN willen we dat het voor mensen en instanties zo makkelijk mogelijk is om ons te vinden. De caravan is daar een goed middel bij.’

Komende donderdag staat de Kearnfan opnieuw in Achtkarspelen, dit keer in Buitenpost bij de markt. Van 13.30 tot 16.00 uur staan Lysbeth Nicolai en Wianka Bosch klaar om meer te vertellen over de vrijwilligerscentrale en om mogelijke vragen te beantwoorden. Ook hangen er vacatures voor vrijwilligersfuncties aan de caravan.