KNHM participeert in Dorpshuis Pieterburen

0
104
KNHM participeert in dorpshuis Pieterburen

PIETERBUREN – KNHM Participaties BV gaat investeren in Dorpshuis Pieterburen. Woensdag 2 juli tekende KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) een samenwerkingsovereenkomst met het ‘dorpshuis in de kerk’ dat financieel onafhankelijk is van subsidies. 
KNHM gelooft dat ondernemerschap uiteindelijk gezondere en meer duurzame initiatieven voortbrengt en investeert daarom in de groeiende groep ondernemers die financieel rendement combineert met maatschappelijk rendement. Dorpshuis Pieterburen is één van de sociale ondernemingen waarin KNHM investeert.  Pieterburen is een dynamisch dorp. Toch zijn de meeste activiteiten vooral op toeristen gericht. Om de leefbaarheid op peil te houden is het belangrijk dat er een plaats is waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten, waar concerten of voorstellingen plaatsvinden en waar een steunpunt is voor ouderen en buurtzorg. Het nieuwe dorpshuis voorziet daarmee echt in een behoefte. De inwoners van Pieterburen kijken er niet meer vreemd van op; een dorpshuis in de kerk. Een groep bewoners lanceerde het plan om de voormalige protestantse kerk te verbouwen tot een multifunctionele dorpsvoorziening.  De bouwwerkzaamheden zijn nu in volle gang. Een hotelvoorziening, negen bed and breakfast kamers, op één hoog dekt een groot deel van de exploitatiekosten. KNHM dacht mee over dit bijzondere exploitatiemodel dat de bewoners ontwikkelden. Een creatieve oplossing, vindt ook Jur Stavast, namens KNHM betrokken bij het project. “Door de bed and breakfast kamers aan een commerciële uitbater te verhuren, verdienen de initiatiefnemers de helft van hun exploitatiekosten terug, zonder dat ze extra vrijwilligers in hoeven te zetten. Het dorpshuis heeft daarmee een heel solide basis gekregen.” Met de lening die het dorpshuis op 2 juli heeft ontvangen van KNHM Participaties BV, is de financiering voor de verbouwing rond.