Nog meer starterswoningen in Robles Park

0
126
Starterswoningen Grootegast

Ondernemers verwachten veel vraag van jongeren

GROOTEGAST – Na jaren van stilstand, lijkt de toekomst van het Robles Park er eindelijk zonnig uit te zien. Afgelopen week meldde een tweede bouwondernemer zich om een viertal starterswoningen in de wijk te bouwen. Wethouder Sjabbo Smedes (CDA) is verheugd met het nieuws. Als alle nu te koop staande starterwoningen verkocht worden, is het dorp volgend jaar tien huizen rijker.
Met Bouwbedrijf Kootstra van der Veen heeft de gemeente een tweede onderneming gevonden die in het project stapt. Wethouder Smedes en directeur Marten Claus kwamen elkaar tegen op de woonmarkt die onlangs in het centrum gehouden werd. Al eerder had het duo gesproken over vrijstaande woningen, maar nu werd gekeken naar een ander type bebouwing. “Inmiddels is er een schetsontwerp en heeft de schoonheidscommissie ernaar gekeken. Zij zijn positief over de plannen en de gemeente wil graag meewerken aan een bouwvergunning,” vertelt Claus.
De directeur van het bouwbedrijf ziet in de huidige tijd vergelijkingen met het verleden. “In begin van de jaren ’80 zaten we in een vergelijkbare situatie, maar de crisis was toen zo zwaar niet als nu. In die tijd waren er mogelijkheden met verschillende subsidies en dat zien we nu ook weer. Bijvoorbeeld met de starterslening van de gemeente. Toen was het de aanleiding voor allemaal nieuw werk en trok het de markt los. Laten we nu als startmoment de gemeente Grootegast nemen. Het kan voor ons een opstapje zijn en dan zullen we zien hoe het loopt.”
Smedes is blij met de plannen. Hij weet dat bouwonderneming Simon Benus al drie woningen verkocht heeft en heeft er alle vertrouwen in dat ook de woningen van Kootstra van der Veen verkocht zullen worden. “Je ziet dat de woonmarkt toch veel mensen aangetrokken heeft die geïnteresseerd zijn in een woning. Voor de prijs waar nu voor gebouwd gaat worden kunnen mensen ook nog eens gebruik maken van een starterslening.”
Die eerste bouwonderneming is al in september van plan om te gaan bouwen. Kris Hornstra vertelt: “Drie kopers hebben al getekend, de vierde doet dat waarschijnlijk komende week. De andere twee zijn in optie onder het voorbehoud dat deze mensen hun eigen woning kunnen verkopen. Medio september willen we wel met de bouw gaan starten. Dat doen we dan in ieder geval met twee woningen, maar hopelijk met zes.”
Als beide ondernemingen klaar zijn met bouwen en er tien nieuwe woningen in het Robles Park staan, blijven er nog vier lege kavels over. Beide organisaties zeggen hier wel interesse in te hebben, maar concrete plannen zijn er nog niet. Claus: “Als de eerste vier verkocht zijn, willen we nog een optie nemen op twee kavels. Het is een prachtig straatje en we zouden er graag nog meer woningen neer willen zetten.”
Claus verwacht dat de bouw van ‘zijn’ woningen aan het einde van het jaar van start gaat. “Onze ervaring is dat mensen moeten rekenen op ongeveer een half jaar bouwtijd. Daarvoor moeten mensen de financiering ook nog rond krijgen.” Als het qua financiering niet anders kan is hij ook bereid om woningen casco of half casco op te leveren.