Subsidie van provincie voor Slag om Noordhorn

0
168

NOORDHORN – De gemeente Zuidhorn ontvangt 10.000 euro subsidie van de provincie Groningen voor het project ‘Noordhorn: Poort van Groningen – De vergeten slag van september 1581’. Met deze bijdrage wil Zuidhorn de Slag bij Noordhorn vastleggen en behouden als cultureel erfgoed en de leefbaarheid in Zuidhorn en de omliggende dorpen verbeteren.
Volgend jaar wordt het 125-jarig bestaan van de molen Fortuna in het dorp groots gevierd. Het plan is dan ook de slag die in de Tachtigjarige Oorlog rondom de molen gevochten werd, na te spelen. Om alle geplande activiteiten door te laten gaan is er een aardig budget nodig. De organisatie heeft 95.000 euro begroot. De 10.000 euro die de provincie nu beschikbaar stelt is dus meer dan welkom. Deze wordt beschikbaar gesteld uit het budget Leefbaarheid niet-krimpgebieden welke bestemd is voor elf gemeenten die niet onder de krimpgebieden vallen. Het gaat om de gemeenten Bedum, Winsum, Ten Boer, Groningen, Haren, Slochteren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn. De provincie heeft eenmalig een bedrag beschikbaar voor de verbetering van leefbaarheid in deze gemeenten.