Wybe Kloppenburg

0
423
Kollumerpomp - Wybe Kloppenburg

Voormalig voorzitter
dorpsbelang Kollumerpomp

‘De afgelopen acht/negen jaar ben ik voorzitter geweest van Dorpsbelang Kollumerpomp. Inmiddels heeft Ronnie Wilschut het stokje van mij overgenomen, maar ik vertel nog graag over dorpsbelang. Wij zijn tien jaar geleden als importers komen wonen in Kollumerpomp. Vanaf het allereerst moment hebben we ons hier welkom gevoeld. Het is een dorp waar iedereen elkaar kent, waar een enorm gevoel van saamhorigheid heerst, maar waar men zich niet met elkaar bemoeit als het niet nodig is. Het is een veilige omgeving om in op te groeien.
Momenteel heeft de school zevenendertig leerlingen, maar de verwachting is dat dit de komende jaren uit gaat groeien naar zo’n vijftig leerlingen. Bij de jaarvergadering van dorpsbelang hebben we ook altijd gemerkt hoe zeer het dorpsleven bij de inwoners speelt. De zaal zit eigenlijk altijd vol. De sfeer is altijd goed, al is men de ene keer wel eens wat kritischer dan de andere keer. Wat mij opviel toen wij hier kwamen wonen was dat mensen standvastig zijn. Het heeft bijvoorbeeld wel twintig jaar geduurd voordat er een wandelpad bij het dorp kwam, maar het kwam er uiteindelijk wel! En momenteel blijkt wel hoe goed dit is geweest, het voorziet echt in een behoefte. Waar ik mij voor de toekomst wel zorgen over maak is dat gemeentelijke taken worden overgedragen naar plaatselijke belangen. Wil je mensen uit de dorpen deze taken op zich laten nemen zonder dat daar ook maar iets tegenover staat, dan zit daar het gevaar in dat je teveel vraagt van een gemeenschap. Men wil hier best wel de handen uit de mouwen steken, kijk maar eens naar de deelname met bijvoorbeeld NL Doet, maar wanneer ergens een vaste vrijwilliger voor gezocht moet worden is dat moeilijker.
Al met al ben ik best trots op Kollumerpomp. Het is een hele sociale omgeving waar het prettig wonen is. Ik kom op veel plaatsen in Nederland, en daardoor leer je de openheid en de schoonheid van eigen dorp des te meer waarderen.’