Autocross Kollum: Publiek krijgt waar voor z’n geld

0
2152
Kollum - autocross2

Voorzitter stapt op na heftig verloop wedstrijd

KOLLUM – Voor het publiek, dat massaal op was komen dagen op het Van der Schaaf-circuit in Kollum, was het een prachtige wedstrijd om naar te kijken. De autocoureurs die meededen met de wedstrijd van de NAC wisten er spannende wedstrijden van te maken met veel actie. De wedstrijd met het Nederlands Kampioenschap voor de Vrije Standaard Klasse en de Idzenga Kevercup had voor de club echter een vervelend einde.
Voorzitter Tjalling Feenstra stapte aan het einde van de dag acuut op als voorzitter van NAC-autocross. ‘Ik ben de laatste drieënhalf jaar voorzitter geweest van deze prachtige club, maar zaterdag heb ik er acuut een einde aan gemaakt. Ik was al van plan om eind dit seizoen op te stappen, maar jammer genoeg heb ik er eerder een punt achter moeten zetten,’ vertelt Feenstra. Aanleiding voor het acute vertrek van Feenstra is het verloop van de wedstrijd zaterdag. ‘Autocross is een sport waarbij men buiten de baan om heel sociaal met elkaar omgaat. Maar eenmaal op de baan komt er adrenaline bij kijken, en dat stijgt die jongens soms wel eens boven de helm. Als er moedwillig op medecoureurs wordt ingereden moet de wedstrijdleiding ingrijpen. De uitvoering hiervan heb ik als voorzitter geen hand in, maar ik voel me er wel verantwoordelijk voor. Ik wil absoluut niet met een beschuldigende vinger wijzen, want de NAC werkt met vrijwilligers die ontzettend veel werk verzetten voor de club en daar hun best voor doen. Maar hoe het er de laatste tijd aan toe gaat, daar kan ik mij niet meer in vinden. Ik wil niet dat er onder mijn voorzitterschap nog eens iemand dood van de baan moet worden gehaald omdat er niet tijdig ingegrepen wordt. Aan de baan ligt het niet. Ik durf te beweren dat het Van der Schaaf-circuit één van de mooiste en veiligste banen van Nederland is. De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk ook bij de coureurs zelf. Maar op het moment dat zij door adrenaline te ver gaan, dan moet de wedstrijdleiding ingrijpen.’ Bij een vorige wedstrijd van de NAC had Feenstra al aangegeven dat er verandering moest komen in de handhaving van de regels en dat hij anders op zou stappen. ‘Na de vorige wedstrijd heb ik aangegeven dat de zaken anders moesten. Dat is niet gebeurd. Ik ben voor de prijsuitreiking naar huis gegaan, want in mijn ogen waren er helemaal geen winnaars zaterdag.’ Feenstra benadrukt dat hij en het bestuur niet met ruzie uit elkaar zijn gegaan. ‘Het bestuur is een hechte vriendenclub dat hard werkt om er voor iedereen een mooie dag van te maken. Ik wil echter plezier hebben in wat ik doe, en als ik me tijdens zo’n wedstrijd druk moet maken om zaken waar een voorzitter zich helemaal niet mee moet bemoeien, dan is voor mij de lol eraf. Maar we zijn goed uit elkaar gegaan. Ik had het liever op een andere manier gedaan, maar het kon zo niet anders.’
Hoe de toekomst er voor de NAC uit gaat zien weet Feenstra niet, maar dat de NAC ook zonder hem blijft bestaan staat voor hem als een paal boven water. ‘De NAC is een prachtige club, met een heleboel coureurs die het wel gewoon leuk kunnen houden. Financieel staat de club er goed voor en de NAC heeft een prachtige baan in Kollum. De NAC zal wel blijven bestaan.’