Home Voorpagina Groningen Dit WK ging er niets boven Groningen

Dit WK ging er niets boven Groningen

0
Dit WK ging er niets boven Groningen

Wethouder Sjabbo Smedes analyseert het WK

GROOTEGAST – Net nu ik begon te geloven in de suprematie van Louis van Gaal moest ik woensdag concluderen, dat ook hij gewoon een mens is die het ook wel eens bij het verkeerde eind kan hebben.
In de halve finale tegen Argentinië gokte hij kennelijk op een voortijdige beslissing. Dat leek zijn strategie, maar tactisch heeft hij het niet goed aangepakt. Hij liep een groot risico met Van Persie, die na zijn schorsing niet meer op het niveau van de eerste wedstrijden kwam. Bovendien had hij twee dagen voor de wedstrijd tegen Argentinië buik en darmstoornissen en was hij inmiddels de speler die het meest/vaakst buitenspel stond, hetgeen ook niet van scherpte getuigde.
Een speler wil spelen, dat weet Van Gaal, en hij had de beslissing voor Van Persie moeten nemen, maar je eerste aanvoerder passeren doe je niet. Of je moet al heel moedig zijn als coach. Hetzelfde gold voor De Jong, waardoor hij ervan uit kon gaan dat hij deze spelers vroegtijdig zou moeten wisselen. En met een noodgedwongen derde wissel was plan C buiten bereik. Krul die zich uiteraard weer helemaal verdiept had in de wijze waarop de Argentijnen hun penalty’s zouden nemen stond dit keer  werkloos aan de kant. Jammer.
En of het niet genoeg was begon Vlaar, niet de meest sterke, als eerste de penaltyreeks. Hij miste. Argentinië pakte het beter aan met Messi als eerste, waardoor onze jongens extra druk voelden om een achterstand weg te werken. Het resultaat is bekend. 
De andere finale
En dan toch een finale, de kleine finale. Nederland wilde tegen het gastland Brazilië, dat door de Duitsers met 7-1 naar huis was gestuurd, niet hetzelfde overkomen als tegen Argentinië. Ze begonnen voortvarend en binnen enkele minuten lag de eerste er al in. Een mooie pass van Van Persie, Robben op snelheid. Het was het begin van weer een mokerslag voor de Brazilianen. Nederland toonde zich mentaal ijzersterk, door na de enorme teleurstelling van woensdag amper twee dagen later het gastland te verslaan met 3-0. Mooi dat de jonge garde nog werd beloond met een basisplaats voor Clasie en goals van Blind en Wijnaldum.
Als ik naar de verwachting vooraf kijk, dan heeft Nederland uitstekend en boven verwachting gepresteerd. Het heeft ons lang in de race gehouden en feestvierend Nederland in de ban van het WK gebracht. De vlaggetjes konden met recht tot aan de finale blijven hangen en Nederland was verbonden met elkaar. Groningen ging als feeststad over de hele wereld met filmpjes op Youtube en Facebook, en Robben was onze held en wat mij betreft de beste speler van het toernooi. Er ging dus niets boven Groningen. Trots en dat ook natuurlijk dankzij Louis die zo verstandig was om de spelers niet als marionetten te zien, maar het materiaal als gegeven beschouwde en optimaal gebruik maakte van de mogelijkheden die de spelers boden. Knap gedaan.
Het WK voetbal 2014 is geëindigd en daardoor ook deze column. Ik wil u als lezer bedanken voor de tijd die u besteedde om mijn verhalen te lezen. Ik heb het graag gedaan, maar geef nu toch de pen weer over aan de vaste verslaggevers die de komende tijd weer langs de regionale velden trekken om de prestaties van onze lokale helden te beschrijven. De prestaties van onze jongens in Brazilië zullen zeker een positieve invloed hebben op het voetbal in Nederland. Ik kijk ernaar uit. Ten slotte wens ik iedereen vanuit Frankrijk een fijne vakantie toe en voor de liefhebbers, nog genoeglijke weken met onze andere sportheld Bauke Mollema in de Tour de France.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here