Net geen top tien voor Bauke Mollema

0
140
bauke tour de france 2014

Na eerste week Tour de France: “Ik zal gaan aanvallen”

FRANKRIJK – De Tour de France begon vorige week zaterdag met een vlakke rit en slechts een paar korte klimmetjes. Het was Marcel Kittel die de winst pakte en Mollema die 20 kilometer voor de finish net wist te ontsnappen aan een valpartij waarbij zijn teamgenoten wel door ten val kwamen. “Ik zag het net op tijd en wist de valpartij te ontwijken.” Ongeschonden de eerste dag doorkomen en eindigen na 4.44.07 fietsen op een keurige 21e plaats. Een mooi begin die op dag twee een vervolg krijgt. Een dag waarin Vincenzo Nibali de macht grijpt, de dagzege opeist en de nieuwe leider is in het algemeen klassement. Bauke Mollema kan met de besten mee in de heuvelachtige etappe en komt als achtste binnen wat hem op een zesde plaats in het algemeen klassement brengt op 2 seconden van Nibali. We zitten op koers.
De derde etappe was een sprintersfeest in Londen met de finish voor Buckingham Palace en werd gewonnen door Marcel Kittel. Mollema wist zich zonder moeite te handhaven op de zesde plaats in het algemeen klassement.
“Gisteren had ik het lastig maar kon toch mee met de besten. Dat geeft moed en bevestigt mijn goede gevoel.  Mooi dat ik de top tien ben binnengekomen.”
Dan gaat de reis naar Frankrijk waar Marcel Kittel de eerste etappe op het vlakke land opnieuw wint; zij het met wat meer moeite. Het peloton doet het dan al zonder Mark Cavendish die zwaar geblesseerd raakte na een door hem zelf veroorzaakte val tijdens de slotsprint in de derde etappe. Mollema blijft op 2 seconden van geletruidrager  Vincenzo Nibali en ziet uit naar de dag van morgen. “Ik denk dat het een supernerveuze rit wordt over de kasseien. Het gaat ook nog regenen. Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt. Het zou wel eens een slagveld kunnen worden. Overleven dus.”  Mollema had een vooruitziende blik. Overleven. Dat deed klassementsrijder Froome niet. Hij verliet de Tour na weer een valpartij. Voor Mollema was het een dag met twee gezichten. Hij zag zijn ploeggenoot Lars Boom de etappe winnen, maar zelf verloor hij ruim 2 minuten op geletruidrager Nibali en raakte al vroeg betrokken bij een valpartij die hem een paar nare schaafwonden opleverde.  “Die schaafwonden vallen mee, een beetje jammer van mijn tijdverlies. Op zich voelde ik me best behoorlijk, maar het lukte niet om voorin mee te gaan. De achterstand is vervelend, maar ik denk niet dat het klassement voorbij is. Ik heb me ook geen illusies gemaakt de Tour te gaan winnen en verwacht nog wel tijd terug winnen. Uiteindelijk heeft de ploeg vandaag hele goede zaken gedaan”.  De kopman van Belkin wil niets weten van het feit dat zijn vergeten radio de doorslag gaf voor het tijdsverlies. “Boom was weg en de groep waarin ik zat heeft nog een aanval ondernomen dichterbij te komen. Dat had ook niet eerder gehoeven. Ik had de radio alweer op het moment dat ik hem echt nodig had. We kwamen ook dichterbij, maar konden niet voorkomen dan het gat opliep naar 2:27. Er is geen man overboord en ik ben blij dat ik heb overleefd”. 
Overleven doet hij ook een dag later in de 194 kilometer lange vlakke etappe van Arras naar Reims. André Greipel wint de koers en Mollema verliest geen tijd op de klassementrijders. Doel voor die dag geslaagd. Ook vrijdag een vlakke etappe, maar wel eentje met mogelijkheden. De aankomst is namelijk bergopwaarts. “Maar pas na het weekend verwacht ik dat de strijd om het klassement echt los barst.” De zevende etappe die werd gewonnen door de Italiaan Matteo Trentin leverde voor Mollema ook geen problemen op. Geen tijdverlies en langzaam maar zeker komen de bergen dichterbij. Want de twee heuveltjes tijdens de finale stelden weinig voor. “Ik ben tevreden. Het ging prima, geen tijdverlies ten opzichte van de klassementsrijders, maar alleen nog geen superbenen.  Daar maak ik me geen zorgen over,  de tour duurt nog twee weken. Maar wat een chaos weer. Zo gaat het eigenlijk de hele tour al en daar heb ik zelf ook wel wat last van. Ik heb het wel gezien met die vlakke etappes. Wel jammer dat ploeggenoot Stef Clement uit is gestapt. Maar voor de tactiek zal het weinig uitmaken.” Mollema staat 14e in het algemeen klassement op 2:27 van Nibali. Zaterdag een vlakke etappe met een aankomst bergopwaarts. “Misschien iets voor Tom-Jelle Slagter of Peter Sagan.” Daarna komt het echte werk. Zondag en maandag volgen de bergen.
“Ik kan niet wachten.”
De tweede rit door de Vogezen op zondag zit Mollema niet bij de eerste groep achter de indrukwekkende winnaar Tony Martin. “We wilden wel wat proberen en Steven Kruiswijk sprong met een groepje mee. Het lukte hen niet bij Martin te komen die echt een superdag had. Ik ben uit de top tien gezakt, maar die verschillen zijn erg klein. Morgen volgt een echt zware bergetappe en dan kunnen de verhoudingen weer heel anders liggen. Nibali is te ver weg, maar als ik de mensen uit de kopgroep niet meereken sta ik ongeveer een minuut van het podium. Heel redelijk na de eerste week Tour. Ik zal in ieder geval gaan aanvallen. ”