“Voor ons wordt het risico zo vele malen groter”

0
136
Doezum Muziekvereniging

Grootegast zet mogelijk mes in subsidies

GROOTEGAST – De gemeente Grootegast is voornemens om volgend jaar het mes te zetten in een aantal subsidies. Dit is één van de bezuinigingsmaatregelen om het begrotingstekort terug te dringen. Voor het begrotingsjaar 2017 is er een tekort van €646.000. Alle kleine beetjes helpen, moet het college gedacht hebben en kondigde daarom in de kadernota een reeks bezuinigingsmaatregelen aan op subsidies. Zo kunnen vanaf volgend jaar het DOVO MJT-toernooi, de Olde Wierdenloop, Baansport Opende, het Abel Tasman Judo Toernooi, het Tuigpaardenconcours, het zomerfestival van muziekvereniging Beatrix, de Taptoe van Grootegast en De Smidse niet meer op subsidie rekenen. De gemeenteraad stemt in september over het voorstel.

Ook al gaat het niet om hele grote bedragen, de aangekondigde bezuinigingen op subsidies zorgen toch voor wat opschudding bij de verschillende initiatieven. Het gaat om subsidies van twee- tot driehonderd euro. Een bescheiden bedrag, dat volgens Walter van der Hoek, voorzitter van muziekvereniging Beatrix, zeker van belang is. “Voor ons in ieder geval wel. Wij organiseren nu voor de vijfde keer het zomerfestival en zonder die subsidie zouden we er nooit aan begonnen zijn.
Als je een festival organiseert, brengt dat wel wat risico’s met zich mee. Simpelweg omdat je van tevoren niet weet of je alle kosten terug verdiend.”
En als om er als muziekverenging zelf driehonderd euro bij te moeten leggen, dat is voor Beatrix in ieder geval te veel geld. “Dat kunnen wij ons niet veroorloven”, legt de voorzitter uit. Om de risico’s te beperken is het festival sinds kort overgegaan op een kosten dekkende begroting. “Alle deelnemers betalen inschrijfgeld. We hebben ons best gedaan zoveel mogelijk deelnemers aan het festival te binden, zodat je een buffer hebt.” Van dat geld worden zoveel mogelijk onkosten betaald. De huur van de locatie, de catering en bijvoorbeeld een reisvergoeding voor juryleden die van ver komen worden van dit geld betaald. “Met achttien inschrijvingen hebben we nog nooit zo’n hoge opkomst gehad als dit jaar. Maar het schommelt heel erg, je weet nooit hoe het volgend jaar gaat.”

Voor de Smidse in Niekerk vallen er zelfs twee subsidies weg. Een subsidie van 230 euro voor het oud en nieuw feest en ook nog eens tien procent van het bedrag wat zij per jaar krijgen voor de exploitatiekosten. Vooral met dat laatste zijn ze in Niekerk niet blij. Maar, zo laat Jorgen Goos die veel bij De Smidse organiseert weten: “De subsidie voor het feest is voor ons een leuk extraatje, maar daar hoeven we het niet om te laten. Als wij een feest willen organiseren, dan doen we dat. Wij kunnen aardig op eigen benen staan. Zo’n tien jaar geleden stimuleerde de gemeente ons om dit feest te organiseren, met die subsidie. Net als in veel andere dorpen, was ook in Niekerk rond de jaarwisseling relatief veel overlast, sneuvelde er nog wel eens wat. Het is nu veel rustiger. Het kan zijn dat er dit jaar geen feest is, maar dat zal aan die subsidie niet liggen. Als er animo voor is, dan gaat het door. Dan wordt het een feest met net wat minder glans. Dan is er bijvoorbeeld geen geld voor een dj. Maar gezelligheid koop je niet. En ik wil best draaien als dat nodig is.”

Of de subsidies nou noodzakelijk zijn of niet, jammer vinden alle betrokken het wél als ze zouden wegvallen. “Ik snap de bezuinigingsdrift van de gemeente”, zegt van der Hoek van de muziekvereniging. “Maar ik vind altijd dat er te gemakkelijk naar cultuur gegrepen wordt. Wij zetten de gemeente Grootegast op de kaart met het zomerfestival. We krijgen enorm veel mensen op de been, zowel muzikanten als liefhebbers. Met het wegvallen van de subsidie, kan het maar zo zijn dat er een streep door wordt gezet. Ik zeg niet dat we de stekker eruit gaan trekken, maar dit is wel iets wat we als bestuur mee gaan nemen. Het risico wordt zo gewoon veel groter. We zijn natuurlijk heel positief dat we voor het eerst zo sterk zijn gegroeid. En ik moet eerlijk zeggen, de laatste twee jaar zou het ons ook gelukt zijn zonder die subsidie. Maar het is vooral spannend voor de mindere jaren. Als je tekort komt, zou het heel vervelend zijn als je de stekker eruit moet trekken. Subsidie kan net het verschil maken. We hebben het vooral in het begin hard nodig gehad om het evenement op de kaart te zetten. Zonder de subsidie had Doezum dit zomerfestival niet gehad.”