“Dankzij Mollema gaat het ons nog meer voor de wind”

0
114
PIC480697647

Voor de Wind naar Tour du Jour

ZUIDHORN – De wielervereniging ‘Voor de Wind’ uit Zuidhorn, gaat meedoen aan het televisieprogramma Tour du Jour. Na een spannende stemronde, is de vereniging uitgekozen om een bijdrage te leveren aan het programma. De Zuidhorners mogen een kopman leveren die het in het programma gaat opnemen tegen de kopman van een andere vereniging. Leon van der List is de uitverkorene. “Hij is zo sterk als een beer”, vertelt Luc Veenstra van de vereniging.
Voor de Wind is zich wat meer gaan profileren toen het zo goed ging met Bauke Mollema tijdens de Tour de France. “In de media werd toen gezegd dat het succes van Mollema niet zo gevierd werd in Zuidhorn. Dat was niet het geval, maar het is anders dan bijvoorbeeld met voetbal. Men leeft mee voor de buis en onderling. Je gaat niet de straat op met vlaggetjes. Toen hebben we toch maar spandoeken opgehangen bij de brug bij Aduard, die omgedoopt is tot de Mollema bult. Toen is het hele circus op gang gekomen, vertelt Veenstra. “We waren een vrij stille club met zo’n zestig leden. Na het succes van Mollema hebben we een nieuwe website gebouwd en zijn we meer bezig gegaan met social media. Sinds die tijd hebben we er zo’n dertig nieuwe leden bij. Dankzij Mollema gaat het ons dus ook voor de wind.”
En nu staan de mannen dus binnenkort in Tour du Jour. “Helaas kunnen we niet allemaal mee, we hebben maar vijf kaarten gekregen. Of we kans maken? Ik denk het wel. Leon is goed getraind. Hij heeft net La Marmotte gedaan in Frankrijk.” Om in het programma te komen, was nog niet zo eenvoudig. Er werd een promofilmpje gemaakt en ook werd en druk bericht op de social media. “Het heeft wel wat tijd gekost, maar met meer dan tweehonderd stemmen zijn we zesde geworden. Een goed resultaat dus!”
De mannen van ‘Voor de Wind’ doen niet alleen voor de eigen vereniging mee met het programma, maar ook voor Mollema. Om hem een hart onder de riem te steken. “Vorig jaar hebben we vanuit de club ook een filmpje gemaakt om hem aan te moedigen. Later vroegen we hem of hij dat heeft meegekregen. De eerste dagen niet, maar later lag hij in bed met zijn ipad en zag hij de filmpjes wel. Dat heeft hem goed gedaan. Dan denk je toch, wauw. Ik denk ook zeker dat hij goede kans maakt. Hij is in bloedvorm. Hij heeft nu de ervaring van vorig jaar, dus als er niks gebeurt, verwacht ik hem zeker bij de eerste drie. De lat ligt hoog. Het is wel grappig, hij wordt nog steeds niet getipt als winnaar, maar ik denk dat die kans er zeker wel inzit. Al de media aandacht voor ons is prachtig, maar je doet het ervoor om hem te bereiken. En als hij weer goed fietst, dan houden we zeker weer een actie op de bult.”
‘Voor de Wind’ is op 22 juli vanaf 20.30 uur te zien op RTL7.