Organisatie autocross Noardburgum tevreden

0
446
noord burgum autocross

NOARDBURGUM – Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juli vond voor de zesde keer een groots auto- en motorsportevenement plaats op “De Kuik”. De Stichting Autocross Noordbergum had de organisatie in handen en kon terugkijken op een zeer geslaagd race weekend. De warmte weerhield de toeschouwers niet om naar Noardburgum te komen. Aan de baan kon het publiek genieten van spannende en snelle races. Op vrijdagmiddag en avond kwamen de grasbaanmotoren vanaf 85 cc in actie. Doordat de bovenlaag van de baan goed nat gehouden was gehouden was het in het begin even zoeken naar de juiste grip. Maar nadat de trainingen waren afgelopen kon het gas er vol op en kon het publiek genieten van grasbaanraces op hoog niveau. Na een zwoele zomernacht kon de organisatie zich opmaken voor het autosport gedeelte. De hitte werd een geduchte tegenstander, maar door de kalmte te bewaren en goede afspraken te maken met het EHBO team, hebben er geen flauwtes of andere calamiteiten plaats gevonden. Veel water drinken was het advies wat de deelnemers tijdens de rijdersbriefing werd meegegeven. En ook de speaker sprak de toeschouwers toe om veelvuldig water te blijven drinken. Tussen de series door werd er een demo gegeven door het zitmaaier team uit Baflo. Met negen grasmaaiers tegelijkertijd reden deze kleine voertuigen over de baan. De topsnelheid van zo’n zitmaaier kan 130 km/u bedragen. De junioren maakten er in een groep van 14  deelnemers een spannende wedstrijd van. Sietze Jan Alma uit Boelenslaan wist Richard de Vries uit Drachten en Otto de Wilde uit Burgum achter zich te houden en mocht plaats nemen op de hoogste treden van het ereschavot. 
De standaardklasse had vandaag een mix van voor- en achterwiel aangedreven auto’s. Met vijftien finalisten beloofde het een enerverende finale te gaan worden. Diverse deelnemers uit het NK moesten gaan proberen om de regionale toppers voor te blijven. Na de start ging het tussen bocht drie en vier flink mis voor Tinus Bouius uit Driesum. Hij kwam door het gedrang dwars te staan en belande op de zijkant van zijn Renault Clio. Vooraan ging de strijd gewoon door. Andries Wilkens nam de leiding in zijn ruim 200 pk tellende Toyota MR2. Na 6 ronden hield Wilkens er na mechanische problemen mee op en eindigde uiteindelijk als dertiende. Hans Zwierenberg nam op zijn favoriete baan de leiding over en ging de overwinning van vorig jaar prolongeren. Het podium werd gevuld met de NK deelnemers Arjen de Wilde uit Burgum en Marcel de Vries uit Garijp.