Ouderen maken gretig gebruik van PlusBus

0
166
Twijzelerheide - plusbus

‘Ik ga zo vaak mogelijk mee op stap’

TWIJZELERHEIDE/REGIO – 55-plussers uit de regio Kollumerland c.a., Dantumadiel, Achtkarspelen en ook over de grens in Groningen die het leuk vinden om zo nu en dan een uitje te beleven met andere leeftijdsgenoten kunnen sinds een dik jaar terecht bij de stichting PlusBus OpStap De Lauwers en omstreken. Met een personenbus waar acht passagiers in passen worden meerdere keren per week uitstapjes gepland. Dat kunnen korte tripjes in de buurt zijn, zoals een rondrit richting het Waddengebied of een etentje bij de Herberg in Stroobos, maar ook langere tochten, naar Amsterdam of Oldenburg. Er worden musea bezocht, er wordt gezellig gegeten ‘en er wordt altijd koffie gedronken, wat er ook gebeurt, een bakje koffie moet er altijd gedronken worden,’ lacht Fokke Fokkinga, vrijwillig chauffeur van de PlusBus.

Afgelopen week brachten een tiental 55-plussers een bezoek aan zorgboerderij De Witrik in Twijzelerheide. Er stond een lunch gepland met pannenkoeken en een lekker toetje, gevolgd door een rondrit door de plaatsen Jannum, Ginnum, Burdaard en Jislum. Mevrouw Van der West uit Zwagerbosch is vaste klant bij de PlusBus. ‘Ik ga zo vaak ik maar kan mee. Wanneer het nieuwe programma bekend wordt, zet ik direct een aantal kruisjes bij uitjes die ik leuk vindt en bel ik direct mijn keuze door. Ik wil niet op de reservelijst terechtkomen. Ik wil zeker zijn dat ik meekan met een uitje.’ Mevrouw Van der West gaat soms wel drie keer per week mee met een uitje. Het is voor haar een uitkomst, vertelt ze. ‘Ik heb acht kinderen, maar zij hebben het veel druk met werken. Ze komen wel langs hoor, maar ze kunnen niet hele dagen met mij zitten. Het komt wel eens voor dat ik zo drie dagen alleen ben. Dan kijk ik echt weer uit naar een uitje met de bus. Ik vind ook alle uitjes leuk.
Volgende week ga ik bijvoorbeeld mee naar Groningen, voor een rondvaart. Ik doe wel vooral de kortere tripjes vanwege mijn gezondheid.’

Fokke Fokkinga en Jakob Wijkstra zijn beide vrijwillige chauffeurs bij de PlusBus. Ook voor hen is een uitje een waar uitje, maar zij zijn echt in dienst van de passagiers mee. ‘Het werk wat wij doen wordt ongelofelijk gewaardeerd. De meeste ouderen moeten wel eerst even een drempel over, maar als ze één keer over de drempel zijn dan is het ook klaar. Ze worden gewoon vrienden en vriendinnen met elkaar, en ook met ons,’ vertelt Fokkinga. ‘Je doet er veel nieuwe kennissen mee op.’

Organisatorisch hebben de vrijwilligers van de PlusBus hun zaken goed voor elkaar. Er wordt gewerkt in een team van ongeveer vijftien vrijwilligers. Iedere werkdag is er iemand met telefoondienst, die de reserveringen vastlegt. Qua kosten kan de PlusBus zit ook nog wel bedruppen, al zijn donaties ten alle tijden welkom. ‘De PlusBus is wel duur in gebruik. De leasekosten zijn alleen al 650 euro per maand, en dat moet wel betaald worden. De ouderen betalen een bijdrage, en voor de rest moeten de kosten gesponsord worden. Maar je moet niet te bang zijn dat dat niet op te brengen is. Je moet gewoon op pad. Wanneer we mogelijke sponsoren vertellen over de bus trekken de meesten ook direct de portemonnee. Ons werk wordt heel belangrijk bevonden.’

Bij zorgboerderij De Witrik in Twijzelerheide komt de PlusBus iedere maand voor een activiteit. ‘De ene keer organiseren we een gezellige maaltijd, de andere keer vragen we iemand voor een lezing. We proberen er altijd een feestje van te maken,’ vertelt Gretha van der Veen van De Witrik. ‘Onze activiteiten met de PlusBus staan los van wat wij eigenlijk doen: een zorgboerderij zijn voor ouderen. We zijn daarmee uniek in de regio. De meeste zorgboerderijen focussen zich op mensen met een beperking. Wij richten ons op ouderen. We zijn in 2011 hiermee begonnen, maar spijtig genoeg werden er net nadat wij van start gingen bezuinigingen aangekondigd. Daardoor kunnen we nu nog maar één dag per week ons tijd hier aan besteden. Na de zomer vakantie hopen we onze activiteiten uit te kunnen breiden.’
De Witrik is voor de PlusBus een welkome attractie in de regio. ‘We komen hier sinds enkele maanden iedere maand. De ouderen genieten hier zichtbaar van het boerderijleven. Wat ons betreft komen we hier nog lang iedere maand langs!’

Het programma van de PlusBus is te bekijken op de website van de gemeente Kollumerland: www.kollumerland.nl/wonen-en-leven/plusbus-op-stap-de-lauwers_3701