“Dit moeten meer mensen zien”

0
129
kloosterburen peppie

Nacht van Electra dit keer in Kloosterburen

KLOOSTERBUREN – Een verrassende, nieuwe locatie voor de Nacht van Electra dit jaar. De vijfde editie van het ‘éénnachtse’ festival vindt op 2 en 3 augustus plaats op Oud Bokum, een bijzondere monumentale boerderij in Kloosterburen. De Streekkrant neemt alvast een kijkje op de locatie samen met Peppie Wiersma, die zichzelf ‘de aanstichter’ van het evenement noemt. “Vijf jaar geleden zijn we begonnen bij Electra met de eerste editie van het festival, maar we verkassen steeds weer. Ik ben van nature nogal ‘onderzoekerig’, dus ik kom op veel nieuwe plaatsen. Ik was al vaak langs deze boerderij gelopen. Ik dacht: dit moeten meer mensen zien.”
Alleen al de weg naar Oud Bokum toe is mooi. Met de auto rijd je langs kronkelige weggetjes, groene weides en liefelijke huizen en boerderijen. Het landschap lijkt zo uit ‘Midsummer Murders’ te komen, een detectivereeks die zich afspeelt op het Engelse platteland. De keuze dit jaar voor Oud Bokum is dus goed te begrijpen. De boerderij stond al jaren leeg, dus Peppie trok de stoute schoenen aan en zocht contact met de eigenaar, Rent Meijer. “Hij bleek ook een kunstliefhebber te zijn en hij was direct enthousiast. We hebben er een passend thema bij gezocht: ‘Dromen en visioenen in het Noord-Groningse Waddenland.”
Peppie laat de gigantische boerderij zien. De ruime kamers, de riante entree met daartegenover de smalle dienstingang, kenmerkend voor een herenboerderij. Al lopende vertelt ze over de verschillende artiesten die komen. “Hier komt ook iets”, wijst ze op één van de kamers. Van een andere kamer is de deur dicht gespijkerd. Die is blijkbaar niet geschikt voor het festival. In de grote schuur achter het huis komt een podium, gewoon in de voormalige koeienstal. Ook de grote tuin naast het huis zal worden gebruikt. Er komt een strobar, ook daarmee wordt de verbinding met het landschap gezocht. Het pad naar het wad wordt verlicht met kleine lampjes. Naast het pad worden wat tentjes geplaatst, zodat mensen even kunnen liggen als ze zin hebben. “In het Noorden is er zoveel moois. Wat normaal te zien of te horen is in een musea of concertzaal, is nu hier, in de tuin of in de boerderij. Zo vertelt Ale Havenga over Landgoud, zij verbouwen al jaren spelt. De graansoort is nu in heel Nederland heel populair voor brood. Hier wordt dat al jaren verbouwd. En dat laten we zien, Groningers mogen best wat trotser zijn op wat hier allemaal is. Op zo’n festival komt dus alles samen.”
De grondslag van het festival is om op een bijzondere plek een festival te organiseren, waarbij de invulling wordt aangepast aan de plek. “We hebben een programma samengesteld dat bij die plek past. We zijn natuurlijk de Nacht van Electra, dus ’s nachts is er van alles te doen, muziek, poëzie en kunst. Maar voor de mensen die daar niet zo van houden, is er zondag overdag ook van alles te doen. Zo vertelt de eigenaar van de boerderij over de geschiedenis van de plek. Zijn familie woont er al eeuwen en sinds twee jaar is de boerderij weer in het bezit van de familie en ook is er een broodbakwedstrijd.”
Het programma begint zaterdagavond om 20.30 uur in de schuur van Oud Bokum, met een concert door het succesvolle collectief LUDWIG uit Amsterdam. Na het openingsconcert kan het publiek naar hartenlust dwalen door huis, erf en landschap. Er is werk van diverse kunstenaars en filmmakers te zien, zoals van Guido van der Werve, Werner Herzog, David Lynch en de Quay Brothers. Bij het haardvuur kan gegeten en gedronken worden. Tijdens de broodbakwedstrijd op de zondag voert Marjoleine de Vos (NRC) de jury aan.
Niet alleen bij Noordelingen is het festival ondertussen een begrip geworden, zo’n twintig procent van de bezoekers komt uit de Randstad. “Het is een mooie mix van verschillende bezoekers. Het is niet zo dat hier alleen de grachtengordel naar toe komt.” Want voor het festival geldt: je hoeft niet eens van kunst te houden. De sfeer, de locatie en de omgeving zijn allen even uniek. “Juist mensen die niets met kunst hebben moeten eens komen kijken”, vindt Peppie.
Peppie woont zelf op een steenworp afstand van Electra en is zeer gecharmeerd van het Groninger platteland. “Veel mensen die ergens anders vandaan komen, zijn heel verbaasd dat het hier zo mooi is. Vaak horen ze wel over de krimp en de ellende, de reputatie is niet zo heel goed. En dat is onterecht, het is hier prachtig en er gebeuren veel mooie dingen. Dat laten wij zien.” Kijk voor meer informatie over het festival op www.nachtvanelectra.nl.