Groots motorsportevenement in Eenrum verdient meer credits

0
157
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“We willen dit evenement landelijk op de kaart zetten”

EENRUM – De Grand Prix-serie in het Wereldkampioenschap is het hoogste niveau in de motorsport discipline Langbaanracen. Op 17 augustus wordt deze bijzondere wedstrijd in Eenrum gereden. Langbaanracen is één van de vier baansport-discilpines waaronder ook Grasbaanracen, IJsracen en Speedway vallen. Martin Woltman van MC Eenrum vertelt dat het ondanks de grootte van het evenement, het nog best lastig is om het in Nederland op de kaart te zetten. “In Duitsland en Frankrijk trekt zo’n Grand Prix met gemak 15.000 bezoekers. Het wordt tijd dat er in Nederland wat meer aandacht komt voor deze tak van de sport.”
Iedereen kent de TT wel in Nederland. De wegraces in Assen halen de landelijke televisie en vanuit heel Nederland en omliggende landen, reizen motorliefhebbers naar het Drentse af. Woltman legt uit dat de TT in veel opzichten een totaal ander evenement is. “Wegracen is een geheel andere discipline binnen de motorsport met totaal andere motoren en op een groot circuit.” Toch zijn er, ondanks de verschillen, genoeg redenen voor motorliefhebbers om ook naar Eenrum te komen. “Dit is een topsport-evenement, motorsport op het allerhoogste niveau waar de beste coureurs in deze discipline aan de start komen. Het is boeiende sport, die garant staat voor spanning, strijd en spektakel.”
Al dat spektakel is ook nog eens goed te aanschouwen. Alle heats zijn uitstekend te volgen vanaf de taluds rond het 625 meter lange ovaal in Eenrum. Op een klapstoel is alles van dichtbij perfect te overzien. Woltman: “s Ochtends kunnen de trainingen al worden gevolgd. Naast de GP-serie, is er op zondag ook een wedstrijd bij het ONK Zijspannen en de NK Shorttrack, ook interessant om te kijken. Zeker mensen die de sport nog niet goed kennen en het nog niet eerder zelf ‘live’ hebben gezien, zullen verrast zijn.” De motorliefhebber somt enkele voorbeelden op. “Coureurs die schouder aan schouder met 120 km/u rakelings op de limiet langs de boarding driften, het is en blijft fascinerend.”
Dit jaar worden er in totaal vijf GP’s verreden, twee in Frankrijk, twee in Duitsland en één in Eenrum. De eerste GP in Herxheim (bij Karlsruhe) trok eind mei 16500 toeschouwers, de tweede GP in Marmande (bij Bordeaux) trok ook veel toeschouwers. In Eenrum zal dit volgens Woltman niet lukken. Reden: de sport is niet bekend genoeg. En dat is jammer, zo vinden ze bij MC Eenrum. Woltman: “Ook bij de landelijke media is het een sport die ze niet echt goed kennen. Het wordt gezien als een kleine sport en vooral iets noordelijks. Enerzijds is dat op zich wel te verklaren, niet iedereen durft of kan immers zo’n relatief gevaarlijke sport te beoefenen en de geschikte ondergrond, harde klei, voor deze sport vind je vooral in het noorden. Anderzijds vinden er toch in zeven provincies baansport-evenementen plaats. Aan de andere kant hebben de Grasbaanraces in Eenrum in het verleden wel degelijk bezoek gehad van cameraploegen van deNOS, Veronica, SBS, RTL, Sport7, MotorsTV en diverse regionale omroepen en hebben ook de Telegraaf en de Volkskrant er wel aandacht aan besteed, maar de afgelopen jaren is dit helaas duidelijk veel minder geworden.” Toch is er hoop. Tijdens dit 5e WK-evenement heeft de NOS onlangs aangegeven serieus te overwegen om dit jaar toch naar Eenrum te komen.”
En dat zou terecht zijn. In Eenrum wordt met man en macht gewerkt om weer een mooi evenement neer te zetten. Daarbij behoort de grasbaan van Eenrum tot één van de mooiste en snelste banen in Europa waar de coureurs in prachtige stijl kunnen racen. Momenteel gaat de Nederlander Jannick de Jong aan de leiding in de WK-tussenstand en ook Dirk Fabriek doet het heel goed. Naast alle spanning en de goede coureurs, is het ook een buitengewoon sfeervol evenement. “Het is een bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend evenement met altijd een goede en positieve sfeer in de eigen regio dat je eigenlijk niet zou moeten missen”, vindt Woltman.
Woltman woonde tot voor kort op steenworp afstand van de grasbaan in Eenrum en werd daarom al snel vrijwilliger en is momenteel al weer zes jaar bestuurslid. Sinds een jaar woont hij in Groningen, maar nog altijd zet hij zich in voor de club. Samen met zeventig andere vrijwilligers wordt de club ondersteund door veel sponsoren uit de wijde omtrek.
Dit jaar verwacht de motorclub zo’n 3000 tot 4500 bezoekers. “Misschien wat meer, mogelijk komen er veel bezoekers uit Duitsland.” Tijdens het grootse evenement is er dit jaar ook het één en ander nieuw. Voor het eerst in de historie zullen er airfences – luchtkussens – worden geplaatst in de bochten, voor de veiligheid van de coureurs. Mochten ze uit de bocht ‘vliegen’ dan knallen ze niet in de harde houten boarding maar in de luchtkussens. Verder is de website compleet vernieuwd www.mceenrum.nl. “Mensen die de sport niet kennen, kunnen hier eens een kijkje nemen om een indruk te krijgen van de sport en ons evenement, dat binnen deze discipline in Europa inmiddels een bekende en goede naam heeft opgebouwd.” Nu nog in de rest van Nederland.