Honderden oud-Garipers bijeen voor reünie

0
264
garijp reunie

‘Opgeven nog mogelijk tot en met 1 augustus’

GARYP – Al sinds mensenheugenis kunnen kinderen in Garyp christelijk onderwijs volgen. Ooit was er in het dorp ook een openbare basisschool, maar deze heeft de tand des tijds niet doorstaan. Kinderen die nu naar openbaar onderwijs willen volgen zijn al jaren op Sumar aangewezen. Het christelijk onderwijs daarentegen heeft door de jaren heen zeer weinig tegenslagen te verwerken gehad. Nooit kwam het onderwijs, wegens te kleine leerlingaantallen of andere problemen, in gevaar. Dit jaar wordt er gevierd dat het christelijk onderwijs in Garyp 150 jaar bestaat. De kinderen van basisschool de Wrâldpoarte hebben in april van dit jaar al feest gevierd, de oud-leerlingen zijn deze maand aan de beurt. Op zaterdag 23 augustus wordt er een reünie gehouden voor oud-leerlingen, oud-leerkrachten en oud-bestuursleden. Aanmelden is nog mogelijk tot vrijdag 1 augustus via de website www.reunieschoolgaryp.nl.

In de reüniecommissie zitten onder andere Hendrik Raap, Karel Pander en Auke van der Vliet. Alle drie volgden zij hun basisonderwijs in Garyp. Ze hebben goede herinneringen aan die tijd. Vijfentwintig jaar geleden, toen de laatste reünie gehouden werd, werd er een boek over 125 jaar christelijk onderwijs in Garyp uitgegeven. Karel Pander dook in de archieven voor meer informatie over de laatste vijfentwintig jaar, en kwam hiermee met een nieuw boek over het christelijk onderwijs in Garyp. Ook het oude boek is 23 augustus opnieuw verkrijgbaar.
Bij het 125-jarig bestaan van het christelijk onderwijs in Garyp kwamen maar liefst 1100 mensen naar de reünie. ‘Op dat moment was het direct duidelijk dat bij het 150-jarig bestaan opnieuw een reünie gehouden zou worden. Maar tijden zijn wel veranderd,’ vertelt Karel Pander. ‘Vroeger was een reünie een uitje waar je naar uitkeek. Toen waren er maar liefst veertig mensen uit Canada die apart voor de reünie naar Garyp kwamen. Tegenwoordig is het toch wat moeilijker om mensen enthousiast te krijgen voor een reünie. Het hoort er niet meer zo bij zoals vroeger.’ Ondanks dat de 1100 mensen dit jaar niet gehaald worden verwacht voorzitter Hendrik Raap wel zo’n vijfhonderd tot zeshonderd mensen. ‘En ook daar zijn mensen bij die vanuit het buitenland naar Garyp komen. Uit Canada, Amerika, Denemarken en Duitsland. Veel mensen zijn in Garyp blijven wonen, maar we hebben aanmeldingen ontvangen vanuit het hele land.’

Naast oud-leerlingen zijn er ook oud-leraren die op de reünie aanwezig zullen zijn. De oudste daarvan is een meester die inmiddels 85 jaar oud is, de op-één-na-oudste nog in leven zijnde leerkracht. ‘Hij was direct enthousiast, hij wilde dolgraag langskomen. En dat terwijl hij hier maar een paar jaar voor de klas heeft gestaan,’ vertelt Van der Vliet. 
In de geschiedenis van het onderwijs in Garyp hebben zich weinig bijzonderheden voorgedaan. ‘Natuurlijk was er wel eens onenigheid over de gang van zaken, maar nooit dusdanig dat er echte problemen door ontstonden. Het meest noemenswaardig is nog het ‘blote-benen-schandaal’. In 1935 werd een meisje naar huis gestuurd door meester Visser omdat haar knieën zichtbaar waren. Zij moest zich beter aankleden. Op één of andere manier kwam dat nieuwtje bij de pers terecht en werd het incident flink opgeblazen. Zodanig dat het zelfs de Amerikaanse pers haalde,’ vertelt Raap. Tijdens de reünie zullen de kerken en de school geopend zijn voor publiek, zodat mensen nog even een kijkje kunnen nemen in de plaatsen waar zij vroeger zoveel tijd doorgebracht hebben en waar tegenwoordig modern onderwijs met elektronische schoolborden wordt gegeven. Verder wordt er door oud-leerlingen kunst geëxposeerd in de school, en zijn er tijdens de reünie verschillende optredens. Karel Pander maakte op de wijze van ‘Het dorp’ van Wim Zonneveld een vertaling die uitgevoerd gaat worden, en kinderen van de basisschool zorgen voor een bijzondere muzikale bijdrage. ‘Er was nog iemand die zich de tekst wist te herinneren van een lied dat was gezongen tijdens het 75-jarig bestaan van het christelijk onderwijs in Garyp. Het kostte een beetje moeite om de melodie terug te vinden, maar ook dat is uiteindelijk gelukt. Kinderen die nu op de Wrâldpoarte zitten gaan dit lied ten gehore brengen,’ vertelt Van der Vliet. Wegens het 150-jarig bestaan van het onderwijs in Garyp wordt er door de reüniecommissie op de vrijdag voorafgaand aan de reünie voor vakgenoten in het onderwijs een symposium georganiseerd met sprekers als Klaas Jansma (journalist en dagvoorzitters PENN), Jan Slagter (oprichter en presentator Omroep Max), Cok Bakker (theoloog, professor en onderwijskundige), Rob Limper (oud directeur van de Vereniging Openbaar Onderwijs en onderwijsadviseur) en Piet Adema (voorzitter van de ChristenUnie en burgemeester van de gemeente Tynaarlo). Aansluitend wordt er een receptie gehouden.
Voor wie benieuwd is wie er allemaal naar de reünie komen kan daarvoor terecht op de website www.reunieschoolgaryp.nl. Hier is een lijst te vinden met alle mensen die zich opgegeven hebben voor de reünie. ‘Dat heeft in eerste instantie wel tegen ons gewerkt,’ vertelt Pander. ‘Mensen wachtten toch erg af. Wie komen er allemaal? Het heeft ons nog behoorlijk wat moeite gekost om mensen naar de reünie te lokken. Maar we verwachten nu dat het een erg gezellige dag gaat worden.’ De reünie wordt gehouden in de feesttent van Garyp. Speciaal voor de reünie heeft de feestweekcommissie besloten dit jaar haar feestweek een week later te houden. Op de foto staan boven van links naar rechts: Karel Pander, Sietse de Boer, Auke van der Vliet. Onder van links naar rechts: Anja Algra, Hendrik Raap en Grytsje Bosma.