“Ik kan altijd wel janken als het voorbij is”

0
221
Grijpskerk Bestuur Spelweek

Dit jaar is het griezelen bij de spelweek in Grijpskerk

GRIJPSKERK – Het is weer bijna zo ver: op 11 augustus begint de spelweek in Grijpskerk weer. Momenteel is het bestuur druk bezig om de puntjes op de i te zetten. En dat gaat bijna vlekkeloos. De Streekkrant was aanwezig bij de laatste vergadering voordat het kinderfeest losbarst. Er was alleen één klein probleempje: de sleutel van Jongerencentrum Malibu is vergeten, dus er wordt uitgeweken naar het veld waar het allemaal gaat gebeuren. Voorzitter Ruth Plasman: “Nu is het er nog leeg en kaal, maar dat duurt niet lang meer.”

De Spelweek in Grijpskerk is al jaren een begrip. Het huidige bestuur – een gezellige groep mensen van in de twintig – hebben zelf als kind ook al mee gedaan met de Spelweek en hun ouders vaak ook. Nu organiseren zij de feestelijke week voor de kinderen in Grijpskerk zelf. En daar halen ze veel voldoening uit. Ruth Plasman, de nieuwe voorzitter, vindt het organiseren bijna leuker dan het meedoen. “Het is echt heel gezellig. Je bent een jaar lang bezig om het te organiseren met een leuke groep mensen. Tijdens de week trek je de hele tijd met elkaar op, zit je samen bij een vuurtje. Ik kan altijd wel janken als het voorbij is.”
Dit jaar staat de Spelweek in Grijpskerk voor het eerst onder de leiding van Ruth Plasman. Ze heeft het voorzitterschap overgenomen van Kaz Wiersma. En ook al is hij geen voorzitter meer, hij helpt waar nodig. Kaz lijkt wel een wandelende encyclopedie, schudt de feitjes over de spelweek zo uit zijn mouw. Hij vertelt dat de spelweek in 1970 voor het eerst in de boeken is gekomen. Toen waren er maar liefst negenhonderd deelnemers, terwijl het enige onderdeel hooibaalrollen was.
In die veertig jaar is enorm veel veranderd, zowel op het gebied van de activiteiten als het aantal deelnemers. Tegenwoordig doen er zo’n driehonderd kinderen mee en werkt een heel spelweekbestuur een heel jaar lang aan activiteiten. Dit jaar zijn dat, naast Kaz en Ruth, Melissa Mulder, Erik ’t Hoen, Ronald Luinstra, Mirjam Plasman en Karlijn Venema. Ook al begint de spelweek voor de kinderen op de elfde, voor het bestuur en de vrijwilligers begint het de vrijdag daarvoor al. Tenten opbouwen, hout klaar leggen en de tent versieren, er is genoeg te doen. Het thema van deze week is: ‘Schrik je bleek, bij de spooky wooky spelweek’. Daar horen natuurlijk een heleboel griezels bij.
Er staat weer veel leuks op het programma, zoals het traditionele hutten bouwen, de vlaggenroof, een spooktocht en ook overnachten de kinderen een nachtje op het spelweekterrein. Voor de kleinsten is er een speciaal kinderprogramma. Aan het eind van de week is er een fakkeloptocht en worden de hutten in de brand gestoken.
Het bestuur is het er over eens: “We zijn er trots op dat we dit elk jaar weer voor elkaar krijgen. Zoiets organiseren voor zoveel kinderen is niet gemakkelijk, maar we spelen het elke keer weer klaar. Het is mooi dat we het vertrouwen van de ouders elk jaar weer krijgen.” Vanaf achttien jaar kan men in het bestuur van de spelweek. Ruth: “Het brengt niet alleen de kinderen samen, maar ons ook. Het is voor jongeren door jongeren, dat is wat het zo leuk maakt. Naast het bestuur zijn er nog dertig vrijwilligers die meehelpen.” En voor iedereen geldt: na de spelweek is het weer even afkicken. “Dan komen we de week erop vaak nog even samen in het park, weer even gezellig bij elkaar.”
Alle informatie over de Spelweek is te vinden in het welbekende posterboekje dat deze week wordt verspreid.