Met stempels en oude materialen maakt Grietje ware kunstwerkjes

0
218
kleintje cultuur-week31-grietje-zijlstra

Grietje Zijlstra; stempelkoningin

PIETERZIJL – Stempelen; het is een redelijk onontdekte hobby met ongekende mogelijkheden. In Pieterzijl, aan de rand van het dorp, verschanst zich een ware stempelkoningin. Geef deze Grietje Zijlstra wat materiaal en een map met stempels en zij creëert ware kunstwerkjes. Van kaartjes tot aan klokken, van sieraden tot aan bijzondere boekjes; het is ongelooflijk wat er allemaal uit dit creatieve brein voortkomt. “Er is zoveel leuks te maken”, lacht ze te midden van haar duizenden stempels en mooiste creaties.
Knutselen deed Grietje al als klein meisje. “Mijn barbiepoppen hadden al kleertjes aan die ik zelf gemaakt had.” De stempels kwam ze tegen toen ze begon met kaartjes maken. Maar al snel was die uitdaging weg en ontdekte ze telkens nieuwe mogelijkheden. Stempelen op hout, stempelen op stof of zelf glaskralen bestempeld en al maken? Grietje gaat geen brug te ver. “Het is leuk om steeds weer nieuwe technieken te bedenken. Juist dat doen van een ontdekking, van: ‘hé dit kan dus ook’.”
Het liefst gebruikt ze oude materialen. “Ja, het hergebruik hiervan is absoluut een uitdaging voor me”, beaamt ze. “Ik mag heel graag naar rommelmarkten gaan en rotzooi kopen. Anderen zeggen: ‘jeetje, wat moet je daar nou mee?’ Maar het is goedkoop en ik zie wel wat ik er mee kan.” Ongebruikt, en vooral ook onbestempeld, blijft niks. “Soms zit ik ergens een week op, soms is het in vijf minuten klaar.” Ze tovert een prachtige ketting tevoorschijn. “Dit was ooit zo’n ouderwetse pannenonderzetter. Zo één van bamboeblokjes aan elkaar.” De blokjes kregen een kleurtje, werden volop bestempeld en aan een prachtige ketting gehangen. Het is slechts één voorbeeld van de velen.
“Ach, het begint met een kaartje, maar dan ga je over op metaal of glas. Ik ben het type van ‘dit ga ik eens testen, eens kijken wat ik er mee kan”, lacht Grietje bescheiden alle complimenten weg. In de stempelwereld is dit ‘stempelwicht’, “Grietje is wicht in het Grunnings”, intussen een grote naam. Maar dit beamen doet ze zelf niet, dat moet manlief Geert voor haar doen. Terwijl de technieken die Grietje ontdekt worden regelmatig gepubliceerd in magazines en ze jaarlijks op een enorme stempelbeurs met maar liefst 1800 bezoekers uit de hele wereld, dagenlang workshops geeft.
Onlangs kwam ook een eigen boek van haar uit, gemaakt samen met ‘stempelmaatje’ Mariska. In dit ‘Pimp the past, the present and DIY’ – ‘Do  It Yourself -red. – (ISBN 79789074020282) is de stijl van Grietje goed te herkennen. “Ik hou van het groezelige en het schattige. Brocante en oud. Als ik stempels koop, kijk ik naar het barokachtige met van die ouderwetse kabels en oude ornamenten.” Het boek is gericht op het werken met hout. “Omdat ik daarmee begon, ben ik voor dit boek gevraagd.” Speciale technieken om een roesteffect te creeëren, leuke weggevertjes en prachtige decoraties; wie het boek koopt, kan het allemaal maken.
Veel van de creaties van Grietje sluiten perfect aan op de huidige trends. Of sluiten de trends aan op haar werk? “Kijk, die houten borden met teksten die nu zo in zijn; dat doen wij al jaren. Dat vind ik wel eens jammer. De commerciële merken kijken eigenlijk naar waar wij al jaren mee bezig zijn. Dat zie je met internet ook; het maakt alles direct zichtbaar. Heb je een techniek ontdekt en daarin workshops gegeven; iemand anders zet het erop en iedereen kan het doen. Jammer, maar misschien ook wel een compliment. Je hebt nou eenmaal bedenkers en doeners”, lacht ze. Of een mix van beide, zoals Grietje. “Het leukste vind ik het doen. Lekker knoeien. En het resultaat soms ook. Ach, het houdt je van de straat en de sherry!”