Mijn Plekkie in… (week 31)

0
511
Niehove Sijtse Scheeringa

Plaats: Niehove
Datum: dinsdag 22 juli
Tijd: 14.00 uur

Het is weer vakantietijd en dat betekent dat ook de Ongenode Gast zijn koffers heeft gepakt. Op zijn plek de komende weken daarom aandacht voor dat ene plekkie. Juist in de zomer is er tijd om niet alleen de afgelopen maanden nog eens de revue te laten passeren, maar eens lekker te mijmeren over dat éne plekkie wat zoveel betekenis heeft. Niet in Spanje of Frankrijk, maar gewoon in de buurt. Deze week gaan we met muzikant Sijtse Scheeringa op pad in het mooie Niehove. Heeft u ook speciale herinneringen aan één bepaald plekkie in de gemeente Grootegast, Zuidhorn of De Marne? Dan mijmeren we graag met u mee! Geef u op via destreekkrant@media-totaal.nl.
Wat Sijtse’s favoriete plekje is? Gewoon zijn eigen tuin en de aangrenzende omgeving. En geef hem eens ongelijk. Sijtse woont met zijn vrouw Jane aan het pittoreske dorpsplein van Niehove, met uitzicht op de kerk. De tuin strekt zich ver naar achteren uit en is simpelweg prachtig: veel kleurige bloemen en zelfs het gras lijkt op deze zonnige dag groener in Niehove. Of Sijtse het zelf nog ziet? “Minder, als je er woont, wen je er toch aan.”
Voor de jongeren onder ons: Sijtse is een zanger en gitarist, die vooral bekend is in Groningen. Met liedjes als ‘Mien olle Puch’ en ‘Ik ben een echte trucker’ komt hij geregeld op de regionale zenders. Maar Sijtse zingt niet alleen in het Gronings, ook op menig feestje zorgt hij voor sfeer met vooral rock&roll songs. Hij weet het nog goed, in 1971 begon hij met gitaarspelen. In die periode werd ook de in Niehove uiterst populaire band het ‘Niehoofs dansorkest’ opgericht. “Die naam klinkt wat suf, maar we swingden de pan uit met voornamelijk rock&roll. Hoe vaak moest de kroegbaas zijn bovenzaal niet stutten om de veiligheid van de dansende menigte te waarborgen?”
Als De Streekkrant op bezoek is, zitten Sijtse en Jane in de tuin, één van hun favoriete plekken. “Veertig jaar geleden zag het er hier heel anders uit”, vertelt Sijtse. “Toen was dit allemaal landbouwgrond en werden er aardappels op verbouwd. Daar heb ik nog een mooie anekdote over. We waren hier toen met een bandje aan het oefenen. Na die tijd dronken we nog een biertje in de tuin. Guus, een Hagenees zei toen: ‘Sijtse, wat heb je een mooie bloemen in de tuin staan.’ Toen iedereen begon te lachen en Guus uitgelegd werd dat het aardappels waren, werd het nog mooier. Hij zei: ‘Maar aardappels groeien toch aan de bomen?’ Dat verhaal is nog heel vaak verteld.”
Samen met Sijtse en zijn kleindochter Emma gaan we aan de wandel. Eerst langs het mooie bruggetje, waar je uit kan kijken over de grazige weiden en het Nieuwe Oosterdiep. “Ik loop hier graag even heen, je kunt hier zo mooi van je af kijken.” Daarna laat hij de schuur zien. Onder een afdak is er een speelplek voor de kinderen. Emma begint direct met water te spelen en opa Sijtse laat direct zien waarom ze hem zo’n leuke opa vindt: hij speelt gezellig mee. Daarna wordt uit de schuur de beroemde Puch gehaald. De oude brommer loopt nog steeds. “Of ik veel meisjes achterop heb gehad? Niet op deze brommer, wel op een andere. Vroeger had iedereen een brommer, toen was er geen ander vervoer.”
Ook de jeu de boules baan behoort tot één van Sijtse’s favoriete plekken. De baan bevindt zich pal achter zijn huis, naast de ijsbaan/voetbalveld. “Die hebben we hier met z’n allen gerealiseerd. We spelen met een man of twaalf, het is hartstikke gezellig. De ene keer neemt de één dikke koeken mee, de andere keer weer iemand anders.”
Dat vindt Sijtze nog het mooiste aan Niehove, de saamhorigheid, het samen dingen organiseren. Hij is er gelukkig en tevreden. Een prachtig huis waar hij woont met zijn vrouw Jane en waar het echtpaar regelmatig op de kleinkinderen past. Of hij nog toekomst dromen heeft? “Natuurlijk wil je wel doorbreken, een hit scoren buiten Groningen. Maar van mij hoeft dat niet per se, ik ben zo ook tevreden. En eigenlijk geniet ik nog het meest van een spontaan optreden op een feestje, of, zoals ik zo vaak doe, op de camping. Als ik mijn gitaar erbij pak, zit in een mum van tijd de halve camping om je heen. Muziek brengt mensen samen. Daar doe ik het voor!”

Niehove Sijtse Scheeringa-2 Niehove Sijtse Scheeringa-3