Slachtoffers ramp Oekraïne herdacht

0
110
Kollum - vlag halfstok

REGIO – De ramp in Oekraïne van 17 juli met het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines waarbij 298 mensen om het leven kwamen heeft ook in de regio van de Streekkrant Fryslân diepe indruk gemaakt. Afgelopen woensdag, de dag waarop de eerste veertig lichamen in Nederland aankwamen, werd een dag van nationale rouw afgekondigd. Commissaris van de Koning John Jorritsma had opgeroepen zoveel mogelijk de vlag halfstok te hangen, een oproep die niet aan dovemansoren was gericht. Overal in de regio werd de vlag halfstok gehangen. Bij winkels, bedrijven en woningen, maar ook bij gemeentehuizen. In zijn ‘Kollum’ op de website van de gemeente Kollumerland c.a. sprak burgemeester Bearn Bilker over deze dag van nationale rouw. ‘Naarmate de dag vorderde en ik zelf diep onder de indruk raakte van wat er gebeurde, kreeg ik meer en meer het gevoel dat dit wel heel bijzonder was, wat we met ons allen als Nederlanders meemaakten. Eigenlijk was er niets georganiseerd. De vlaggen halfstok gaan uithangen, is niet zo’n probleem. Iedereen, zo viel me op, wist in zijn situatie meteen het programma aan te passen. En iedereen leefde bewust toe naar 16.00 uur, hoe en waar hij dat wilde doorbrengen,’ zo vertelt de burgemeester in zijn column. ‘Collectief verdriet, dat was wat we op deze dag van rouw hebben gevoeld en getoond. Daarmee hoop ik dat we vooral de nabestaanden, maar ook ons allemaal, moed, troost en kracht hebben gegeven, én hoop en geloof in een toekomst. … De dag van nationale rouw is – in ieder geval voor mij – geëindigd als echte nationale rouw, juist door die intense verbondenheid, zo heb ik het zelf sterk gevoeld. Dat geeft veel kracht om verder te gaan.’ In Burgum werd door de Rooms Katholieke Kerk op vrijdagavond een herdenking georganiseerd. Mensen kregen de gelegenheid om een kaarsje te branden en te bidden. Ook werden er gedichten voorgedragen.