Wieger Rekker

0
245
Wieger Rekker

Voorzitter
‘De Laatste Eer’ Oudwoude
‘Als uitvaartvereniging zijn wij in staat om nabestaanden te kunnen ontlasten in de moeilijke periode die zij doorgaan. Een grote verzekeringsmaatschappij heeft daar vaak het gevoel niet bij. In 2006 werd ik gevraagd als voorzitter van ‘De Laatste Eer’. Ik heb direct ja gezegd. Ik vind het mooi om wat voor elkaar te kunnen betekenen, zeker in zulke heftige periodes. Zo ben ik ook drager. Dat is heftiger als een bestuursfunctie, zeker als het om jonge mensen gaat. In 2007 kwamen er problemen met de aula Nijenhof. Uitvaartvereniging De Eendracht trok zich terug van de aula. De aula was niet meer rendabel. Dorpsbelang en de uitvaartvereniging De Laatste Eer hebben toen ingegrepen. We hebben toen heel wat ritjes naar het gemeentehuis in Kollum gehad. Uiteindelijk hebben we de aula kunnen behouden voor de gemeente Kollumerland, en daar zijn we nog altijd heel blij mee. Momenteel willen we zelfs graag uitbreiden, omdat Meckama State in Kollum stopt met het opbaren. De eerste gesprekken daarover zijn reeds geweest met de gemeente. Zij staan daar positief tegenover, maar het is nog zoeken naar de middelen. Wij hopen daar in de herfst meer over te horen. De Laatste Eer heeft momenteel zo’n 650 leden, waarvan ook veel buitenleden. Tegenwoordig is het wel anders dan vroeger. Als je toen achttien jaar werd, dan werden de meeste jongeren meteen lid van de uitvaartvereniging. Tegenwoordig zijn er veel jongeren die zeggen: ‘Ik ben nog lang niet van plan om dood te gaan’. Daarnaast is er tegenwoordig een heleboel zelf te regelen. Het is maar net wat je wensen zijn rondom een uitvaart. Het kan voor nabestaanden heel goed zijn om zelf betrokken te zijn bij de uitvaart, en daar staan we graag in bij. Als vereniging hebben we de zaken goed voor elkaar. Een paar jaar geleden hebben we de dragers in het nieuw gestoken. Dat was een dure bezigheid. 75% van de kosten is toen door middel van donaties van onze leden betaald. Dat geeft wel aan dat mensen de waarde inzien van de vereniging.’