“Bijzonder hoe je creatieve energie zonder woorden voelt”

0
145
Gaby donderdag 7 augustus

Gaby op uitwisselingsprogramma op Curaçao

ZUIDHORN – De achttienjarige Gaby Ong uit Zuidhorn ging onlangs op uitwisseling naar Curaçao. De landelijke finale van de Kunstbende leverde haar niet alleen een tweede plaats op in de eindstand, maar ook het aanbod mee te doen aan een internationaal uitwisselingsprogramma op gebied van dans en theater. Van Zuidhorn naar Willemstad; een kans die ze met beide handen aangreep. Op 1 augustus vertrok ze en speciaal voor de Streekkrant hield ze een dagboek bij.

Vrijdagochtend 1 augustus
“Ik stap voor het eerst in mijn leven een vliegveld binnen, mijn bestemming; Willemstad, Curaçao. Mijn gezelschap: drie zeer vermakelijke dames, plus mijn trouwe knuffelbeer, Momo.
De komende tien dagen zijn wij hier, omdat we samen met dertig deelnemers uit zes verschillende landen een theatervoorstelling in elkaar zullen flansen, om zo een voor ons allen artistiek hoogtepunt te bereiken. Gisteravond mocht ik nog de overweldigende hoeveelheid glitter op een Afghaanse bruiloft aanschouwen en hier sta ik alweer klaar voor een nieuw cultuur verbredende ervaring. Beide zijn de grootse werkervaringen die ik tot nu toe mee mag maken; een dansopdracht voor een Afghaans bruidspaar (plus aanhang) en de kans om theatermaken in het buitenland te ervaren.”

Zaterdag 2 augustus
“Voor het eerst gevlogen. Indrukwekkend. Geen jetlag, wel een overweldigend gevoel. Een beetje onwerkelijk allemaal. We maakten vandaag kennis met de plek waar de komende dagen magie zal gaan plaatsvinden. Hét Theater waarin wij met dertig jongeren bij elkaar, kunst tot leven laten komen; “La Tentashon”. Vandaag hebben alle deelnemers zichzelf op het podium voorgesteld door middel van een act die liet zien waarom zij naar Curaçao zijn gekomen. Ikzelf heb een improvisatie gedanst op de nummers “Watch over them” en “Seed will grow” uit het album “A little deeper”  van “Ms.. Dynamite”. Mensen waren erg onder de indruk en daar was ik dankbaar voor.”

Zondag 3 augustus
De eerste repetities zijn vandaag begonnen, want morgen is het zover; de grote opening voor “Dutch Caribbean Youth Art FESTIVAL” zal van start gaan. Dit zal worden vormgegeven door een ‘preview’ van elk land die daarvoor enkele minuten de tijd krijgen. Op dinsdag, woensdag en donderdag zullen elke avond twee landen de tijd krijgen om hun eigen land te presenteren, dit door middel van een optreden gegeven door de deelnemers uit het desbetreffende land. Erg bijzonder hoe je zonder woorden kunt voelen dat de creatieve energie begint te borrelen en te bruisen.”

Maandag 4 augustus
“Het was een feest! Zoals ik nooit eerder had meegemaakt. Heel de avond was gevuld door opzwepende muziek, te beginnen met een echt Brassband, gevolgd door een DJ en de avond werd afgesloten met een sfeer gevende muziekband, met alles wat swingt erop en eraan. Ik leer bijzondere mensen kenne. Met deze jongen, Rayangel, hier dansend met zijn oma heb ik een mooie vriendschap mogen opbouwen.”

Dinsdag 5 augustus
“De repetities voor onze Grote Eindpresentatie op vrijdag en zaterdag zijn in volle gang van start gegaan. De groep deelnemers is in drie categorieën verdeeld; Dans, Muziek en Theater. Deze drie groepen zullen losstaande acts maken die uiteindelijk één show, ‘Brotherhood’, zullen gaan vormen. Of terwijl; Broederschap/Broederliefde. Dat is iets wat zich in tien dagen bewonderenswaardig snel en hecht kan ontwikkelen. Het is echt bijzonder dat in zo’n korte tijd zulke enorm stevige en belangrijke contacten kunnen groeien. Vandaag was het aan Curaçao en Bonaire om het podium te betreden, dat hebben ze vol trots en glorie gedaan.”

Woensdag 6 augustus
“Het grootste deel van de dag zijn we puur bezig met repeteren, aangezien we in een paar dagen een hele show voorbereiden en iedere minuut goed benut moet worden. En ik houd ervan; we zijn continu bezig met het produceren van hetgeen waar ik mij een echt en volwaardig mens in voel en dat is theater. Het is zo fijn om te ploeteren voor iets waar je ook echt met heel je hart en ziel achter kan staan. Vanavond is het voor Aruba en St. Eustatius de beurt om zich op het podium te wagen. En het is een heerlijke show geworden, zo ontzettend veel levendige energie die door de lucht knalt, dat is om van te smullen.”

Donderdag 7 augustus
“Vandaag mochten wij, Nederland, en St. Maarten het podium betreden. En dat was spannend, want een paar uur voor de show hadden wij nog niks klaar. Heel de week zijn we tussen alle geplande repetities door wezen brainstormen en doen, maar altijd zal alles op het laatste moment aankomen. De reden dat wij dit zo omslachtig moesten bewerkstelligen is, omdat wij het enige land zijn dat niet met een al kant en klare show het vliegtuig is opgestapt. Simpelweg omdat ‘ons groepje’ elkaar nog helemaal niet kende. We zagen elkaar voor het eerst op Schiphol. Uiteindelijk is alles bewonderenswaardig op zijn poten terecht gekomen. We hebben een enorm sterke voorstelling weggegeven waarin niet te zien was dat wij voor deze dagen nog geen connectie met elkaar hadden. Het publiek was lovend en wij voelden ons uitzinnig. We hebben het geflikt!”

Vrijdag 8 augustus
“De afgelopen dagen zijn we keihard aan de slag geweest om vandaag tot een succes te maken. We begonnen met creëren van muziek, dans en theater. Dat zijn we gaan praktiseren om vervolgens alles weer overhoop te gooien omdat het tóch nog beter kan. Maar uiteindelijk zijn we er klaar voor! We gaan ons publiek overweldigen met 30 enthousiaste tieners die allemaal één ding willen; een podium vullen.”
Zaterdag 9 augustus
“Onze laatste dag samen. Dat valt zwaar. Vanavond de laatste show. Maar eerst nog een ‘Tour en Beach day’. Ik heb gezwommen in een ansichtkaart. Een zee als een spiegel. Een mooi moment om thuis aan terug te denken tijdens hectische dagen. Ik voel me vermoeid maar de gezelligheid houdt me overeind. En de zon natuurlijk! De laatste show. Heel bijzonder. Het heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. We gaan afscheid nemen. Maar we weten: dat is een ‘tot ziens’ en geen  ‘vaarwel’.”

Zondag 10 augustus
“Om 6.00 uur gaat de wekker om de meeste mensen uit te zwaaien. Onze vlucht gaat pas vanavond dus heb ik voor het eerst tijd om Willemstad in te gaan. Beetje jammer dat het zondag is en de winkels daarom gesloten zijn. Ik voel aan mijn lichaam dat alles precies lang genoeg heeft geduurd. De dagen gaven veel energie en waren tegelijk slopend. Het zit erop, het is gedaan, we hebben volbracht waar we voor zijn gekomen en nu is de tijd om terug te keren. Ik voel mij boven alles dankbaar voor dit gehele avontuur, de mensen waar ik hier mee in contact ben gekomen zal ik de rest van mijn leven niet meer vergeten. Het was een samenwerking vanuit alle kanten en het was goed.”

Gaby maandag 4 augustus Gaby vrijdag 1 augustus Gaby vrijdag 8 augustus Gaby zondag 3 augustus Gaby zondag 10 augustus