Burum heeft de Windlust terug

0
166
Windlust in brand

Burum, gefeliciteerd!

BURUM – Komende zaterdag viert Burum uitbundig feest. De molen Windlust wordt zaterdag heropend, en alle inwoners van Burum zijn uitgenodigd om deze opening mee te maken. Meer dan twee jaar zat Burum zonder haar molen, die in de nacht van 8 april 2012 tot de grond toe afbrandde. In het begin moesten de Burumers lijdzaam toezien hoe de resten van de molen weggevoerd werden, later zagen ze de molen stapje voor stapje uit de as herrijzen. Een overzicht van de werkzaamheden van de afgelopen twee jaar.

8 april 2012
Het is laat in de avond van de Eerste Paasdag wanneer de vlammen hoog uit de molen slaan. Vanuit het hele dorp is te zien hoe de molen ten onder gaat aan het vuurgeweld. Lijdzaam moeten de Burumers toezien hoe Windlust, ondanks de verwoede pogingen van de brandweer om de molen te redden, tot de grond toe afbrandt.

9 april 2012
Het is nog maar een dag na de verwoestende brand als Stichting Erfgoed Kollumerland, de eigenaar van de molen, laat weten de molen graag weer op te willen bouwen. De molen is voor een bedrag van 1 miljoen euro verzekerd. Ook Plaatselijk Belang laat weten zich hard te willen maken voor de terugkeer van de molen.

10 april 2012
Na de brand houdt de politie een aantal jongeren aan. Zij verklaarden een paar oude Bijbels uit een vuilcontainer te hebben gehaald en bij de molen in brand te hebben gestoken. Zij meenden dat ze het vuur zelf al gedoofd hadden, maar dat bleek niet het geval te zijn.

26 april 2012
De resten van de molen worden door een bedrijf uit Adorp verwijderd. Het is op dit moment nog niet duidelijk of het dorp hun molen uit 1787 terug kan krijgen.

12 en 13 mei 2012
Molenaars in heel Nederland zetten zich deze dagen in voor Windlust in Burum. Het is Nationale Molendag, en bij 118 molens in Nederland wordt bezoekers gevraagd om een bijdrage. Molenaar Ruud Bax uit Hoogmade is de initiatiefnemer van de actie ‘Help molen Windlust uit de brand!’. Deze actie resulteert in een bedrag van 10.000 euro.

April 2012 tot en met maart 2013
Achter de schermen wordt door de Stichting Erfgoed Kollumerland keihard gewerkt om alle vergunningen voor het herstel van de molen rond te krijgen. Ook wordt er gekeken of er nog resten uit de oude molen zijn die hergebruikt kunnen worden in een nieuwe molen. Dit is belangrijk voor de monumentale status van de molen. Indien er meer dan 30% van de oude molen hergebruikt kan worden kan de molen haar monumentale status behouden is de boodschap van het Rijk.
18 maart 2013
Het is officieel! Burum krijgt haar vertrouwde dorpsgezicht weer terug. De verzekering is met iets meer dan een miljoen euro over de brug gekomen en het herstel van de molen kan beginnen.

26 april 2013
Een dik jaar na de verwoestende brand is Bouwbedrijf Kolthof uit Stiens  uitgekozen om de molen opnieuw op te bouwen. Bij de bouwplaats wordt een bord onthuld waarmee het herstel van de molen echt kan gaan beginnen. Bekende Burumer Rinze Poortinga maakte van de start van de bouw een waar feestje. Hij schonk champagne voor de vele aanwezigen.
8 juli 2013
Er wordt hard gewerkt aan de fundering van de molen. Voor de inwoners van Burum is het allemaal nog een beetje onwerkelijk en zij zien het dan ook nog niet helemaal voor zich hoe het er straks allemaal weer uit komt te zien. Veel Burumers nemen echter wel zo nu en dan een kijkje op de bouwplaats. Dat merken ook de bouwvakkers op. ‘We hebben nog nooit zoveel waardering gekregen voor ons werk,’ aldus één van de bouwvakkers.

25 september 2013
In opdracht van bouwbedrijf Kolthof is het achtkant gemaakt in een werkplaats van Vaags Molenwerken in Aalten. Het achtkant is als bouwpakket naar Burum vervoerd waar een week later het achtkant geplaatst zal worden.
1 oktober 2013
Op deze prachtig zonnige dag wordt het achtkant geplaatst en krijgt de molen iets van de contouren terug.  Het is een spannende dag, waar veel belangstelling voor is. Pers komt uit het hele land naar Burum om deze ontwikkeling te volgen, molenaars van heinde en verre reizen af naar Friesland om deze ontwikkeling mee te maken. Inwoners van Burum huilen van geluk. ‘Ik huilde toen de molen afbrandde, maar ik huil nu weer. Alleen is het dit keer van geluk!’

30 oktober 2013
De werkzaamheden lopen voorspoedig! Nog niet een maand na het plaatsen van het achtkant wordt de stelling van de molen geplaatst. Wederom kunnen de bouwers op veel bekijks rekenen.

3 december 2013
Het college van burgemeester en wethouders brengt een bezoek aan de molen. Als één van de eersten krijgen zij een rondleiding door de molen, die stukje bij beetje steeds meer op de oude molen gaat lijken.

22 januari 2014
Een klap in het gezicht voor de Stichting Erfgoed Kollumerland. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vindt dat er te weinig authentieke materialen zijn gebruikt voor het herstel van de molen en wil daarom dat molen Windlust haar monumentale status gaat verliezen. Deze maatregel zou betekenen dat er geen subsidie komt voor het onderhouden van de molen.

Februari 2014
Tweede Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD), Sander de Rouwe(CDA), Lutz Jacobi (PvdA) en Aukje de Vries (VVD) stellen kamervragen aan minister Bussemaker over de monumentenstatus van Windlust. Minister Bussemaker reageert dat er een besluit over de monumentenstatus gemaakt zal worden op basis van het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Februari 2014
Er wordt een petitie gestart gericht aan de minister om de minister duidelijk te maken hoe belangrijk de monumentenstatus is voor de molen. De molen is cultuurhistorisch en landschappelijk van groot belang voor het dorp en zou alleen daarom al haar monumentenstatus moeten behouden. Er komen vanuit heel Nederland handtekeningen binnen voor de petitie, en zelfs reacties uit Denemarken, Duitsland en Frankrijk. In Burum tekent nagenoeg iedereen de petitie. Lutz Jacobi en Aukje de Vries bezoeken op 8 februari de molen waar zij handtekeningen in ontvangst nemen en uit volle borst het molenlied meezingen.
27 maart 2014
Weer een belangrijke stap in de voltooiing van de molen: de kap wordt deze dag geplaatst. Nu de kap geplaatst is duurt het niet lang meer voordat de wieken geplaatst kunnen worden.
12 juni 2014
De wieken zijn terug! Al vanuit de verte is goed te zien dat de molen weer wieken heeft, en Burum de vertrouwde skyline terug heeft. Van heinde en verre komen mensen deze belangrijke stap in het herstel van de molen bekijken. De molen leeft, en weet ruim een jaar na de start met de fundering nog altijd het publiek te boeien.

11 juli 2014
Een flinke domper voor het stichtingsbestuur. Er is definitief besloten om de molen af te voeren van de monumentenlijst. Het college van Burgemeester en Wethouders is zwaar teleurgesteld en wil dan ook graag met de minister in gesprek.

28 augustus 2014
De molen wordt deze dag opgeleverd aan de molenaars en de Stichting Erfgoed Kollumerland. Een lange tijd van onzekerheid, spanning, maar ook geluk komt hiermee ten einde. Vanaf nu kan er naar de toekomst gekeken worden. Een toekomst waarin Windlust dienst zal doen als trouwlocatie, als trekpleister van Burum en als waar de molen voor bedoeld is: als molen.

Windlust1 Windlust2 Windlust3 Windlust4 Windlust5 Windlust6 Windlust7 Windlust8 Windlust9 Windlust10 Windlust11 Windlust12 Windlust13