Cedric Eeuwema, ‘ondernemende’ aanvoerder jong Grijpskerk

0
251
Cedric Eeuwema VV Grijpskerk

“Wij zijn er sterker op geworden”

GRIJPSKERK – VV Grijpskerk is me enige moeite in de derde klasse gebleven. Maar de rood-witten zitten niet meer in de Fries getinte klasse, maar de Groninger versie. Aanvoerder Cedric Eeuwema is er erg blij mee. “Dat betekent meer voetbal en leuke streekclubs als tegenstander”.
Het zijn niet alleen bekende clubs, zoals Zuidhorn, Marum en Aduard, maar er spelen ook oud-Grijpskerkers in.  Groningen ligt ons beter. Meer voetbal vooral. Cedric (het is een Franse naam) is geboren in Doezum.  “Mijn ouders hebben een tuincentrum in Grijpskerk en mijn oom in Grootegast”, vertelt Eeuwema  tussen de bloemen van het bekende familiebedrijf Drint.  Cedric (24) is in alle opzichten een ondernemend persoon. Ook in het veld. “Ik ben begonnen in de jeugd van Grijpskerk, vervolgens speelde ik met plezier in de B-junioren van Leek Rodenburg”. Na twee jaar A-junioren Be Quick keerde Cedric terug op zijn oude nest en maakte de gloriejaren mee, in de eerste klasse.
“Mijn  positie is verdedigende middenvelder”.  Cedric krijgt het komend seizoen prettig gezelschap, want zijn broer Jarno heeft zich ook gevoegd bij de selectie. Jarno komt over van Be Quick. “Hij is ook middenvelder. We gaan voor het eerst samen spelen.  Er zit vijf jaar leeftijdsverschil in,  vandaar.  We hebben een nog jonger team dan vorig jaar. Ik ben pas 24 jaar, maar ben wel een van de oudsten. Met de drie versterkingen  naast zijn broer Sietse Jager (De Lauwers) en Erwin Smit (Groen Geel) hebben we meer kwaliteit. De drie hebben scorend vermogen, waar het vorig seizoen aan ontbrak. We kregen een hoop kansen, maar wisten ze niet te maken. Onze trainer (Henk Buikema, red.)  is net terug uit Amerika en heeft de doelstelling uitgesproken: een periode. Dat is een goed streven. Wie de favorieten zijn? Ik heb VV Groningen nooit zien spelen, maar ik beschouw deze club wel als kanshebber. Voor de rest is er niet veel verschil denk ik.  Vorig jaar waren we veel aan het ‘zoeken’ naar de juiste samenstelling. Ik hoop dit jaar op meer vastigheid in het elftal. Ik zie het positief in. Al moet iedereen wel fit blijven. Achterin zijn we kwetsbaar. We kunnen dan ook niemand missen. Op het middenveld is de concurrentie groter.  Na de winterstop moet het gebeuren en dat gebeurt ook. Dat is typisch Grijpskerk. Ik pak liever het hele seizoen punten.  Dan spelen we de bal naar Cedric. Hoe zit het zijn voetbalkwaliteiten? 
En vooral: wat kan er verbeterd worden?  Mijn zwakke punt is dat ik meer lef moet tonen. Meer bemoeien met de aanval. Ik kies meestal voor de veiligheid dan dat ik risico neem. Meer durven, dat wil ik meer.