“De groep is jong, maar heeft wel heel veel ervaring”

0
431
FC LEO Klaas van der Ploeg

Klaas van der Ploeg, nieuwe trainer FC LEO

LEENS –Klaas van der Ploeg is de nieuwe trainer van FC LEO. Van der Ploeg is een bekende naam in deze contreien. Jaap van der  Ploeg was enkele jaren geleden de hoofdtrainer van de Leensters, terwijl diens zoon Gert-Jan terug is op het oude nest, na een uitstapje naar Aduard.  Beide trainers waren overigens hoofdtrainer van Corenos, in Roodeschool.
“En ik ben ook wel bekend met LEO”, vertelt de in Uithuizen geboren oefenmeester. “Als voetballer en als trainer kwam ik LEO regelmatig tegen. Bovendien,  mijn woonplaats Winsum is niet zo ver van Leens vandaan. Ik heb de club dan ook wel kunnen volgen. LEO heeft twee seizoenen in de onderste regionen vertoefd. Er is een drastische verjonging doorgevoerd. Afgelopen seizoen is het redelijk gegaan. Ik heb een enthousiaste groep gezien, ondanks dat ze onderaan stonden. LEO kwam simpelweg kwaliteit te kort. We gaan een nieuwe start maken. De selectie telt veel spelers onder de 20 jaar, die al heel veel voetbalervaring hebben. Zowel op het sportieve als mentale vlak. Dat gooi je niet weg. Zo kun je op een lager niveau ‘doorontwikkelen’. Het is niet simpel. We willen zelf meer initiatief nemen, en niet steeds achter de tegenstander aanhobbelen. Zelf het spel maken, is mijn streven”.  Kortom van de actuele speelwijzetrend van ‘reactievoetbal’ naar ‘meer op de helft van de tegenstander’. “ Ik verwacht ook dat tegenstanders ons dat opdringen. Voor een spits als Rowan Rozema wordt dit spelconcept iets anders”. Zoals gezegd: LEO telt veel jonge spelers, waaronder een viertal B-junioren die doorstromen. De club nam afscheid van Gregory Haans en Rene Oostra, notabene de clubtopscorer aller tijden. “Het is een talentvolle groep, met veel voetbalvermogen. Het wordt wel een uitdaging; een ontdekkingsreis”. Want die reizen gaan naar onbekende oorden over de grens, Friesland. “Persoonlijk had ik liever Groninger clubs gehad als tegenstander. Ik ken de clubs niet. Mijn eerste indruk van LEO: ik heb er een goed gevoel over. De vereniging straalt voetbal uit. De accommodatie zit er prima uit. Het bestuur is verjongd. Ik stap er blanco in. Ik oog als een rustige trainer. Ik heb op de training altijd de voetbalschoenen aan. Resultaat is belangrijk, maar de ook de manier van spelen”, zegt voetbalman Van der Ploeg, in het dagelijks leven werkzaam bij Philips in Drachten.  Hij weet de weg dus te vinden in Friesland. Nu nog de weg naar het doel.