‘Eendenliefhebbers beleven onderweg de gekste dingen’

0
185
Grootegast - Henk Rozema eenden

Tientallen lelijke eenden doen Grootegast aan

GROOTEGAST – Zijn eerste ‘lelijke’ eend kan hij zich nog goed herinneren. Op een maandagochtend had hij zijn Volkswagen tegen een boom gereden en moest met spoed op zoek naar een nieuwe auto. Hij liep tegen de eend aan en was direct verkocht. ‘
De eend had al 150.000 kilometer op de teller, maar dat was geen probleem. Ik heb er nog 100.000 kilometer mee gereden voordat ik hem verkocht. Dat was ook net op tijd, want ik had de auto nog maar net verkocht, toen de nieuwe eigenaar er mee wegreed en honderd meter verder de auto in brand vloog. Er was niets meer van over,’ herrinert Henk Rozema zich. Dat is inmiddels zestig jaar geleden. De 78-jarige goedlachse is verantwoordelijk voor de komst van meer dan vijftig lelijke eenden naar het centrum van Grootegast aankomende zaterdag 6 september. De Handelsvereniging organiseert deze dag een braderie, Rozema zorgt voor het nodige vermaak. ‘Een paar jaar geleden is het centrum van Grootegast flink opgeknapt, maar de animo om in Grootegast te winkelen bleef maar zo zo. Zo’n anderhalf jaar geleden had ik toevallig een gesprek met iemand van de handelsvereniging. Ik zei: als jullie zorgen voor een gezellige braderie, dan zorg ik ervoor dat er vijftig lelijke eenden komen. Maar ik stel één voorwaarde, jullie betalen voor iedere lelijke eend een tientje aan het Drentse Rode Kruis,’ vertelt Rozema. ‘De handelsvereniging ging akkoord, en zo kwam er een braderie met een heuse eendenmeeting. Iedereen liep uit voor de braderie. Eenden kwamen vanuit het hele land naar Grootegast; Rotterdam, Sneek, Hasselt, noem maar op. Het was een enorm succes!’ Het succes smaakte naar meer, waardoor Rozema dit jaar opnieuw de stoute schoenen aantrok en zorg wilde dragen voor een eendenmeeting. De lat legde hij voor zichzelf een stukje hoger, maar hij weet nu al dat dit streven niet gehaald gaat worden. ‘Ik had gehoopt op 75, maar dat is iets te hoog gegrepen. Momenteel zit ik op zo’n veertig tot vijftig aanmeldingen, maar daar komen alle dagen nog aanmeldingen bij,’ aldus Rozema.
Naast de meeting wordt er ook een kleine toerrit gehouden door de omgeving. ‘Dat hebben we vorig jaar ook gedaan, toen hebben we een ritje van 42 kilometer gemaakt, door Stroobos, Boerakker, en de rest van de omgeving. Prachtig is dat, je hebt op die manier heel wat bekijks!’ Ook een aantal andere oldtimers doen mee met de rit, zo rijdt André Helmholt voorop in een C4 Citroén uit 1928.
Rozema heeft er maar wat lol in om te regelen dat er zoveel eenden naar Grootegast komen. Bij een sloperij haalde hij een aantal originele deuren van eenden, die inmiddels in Surhuisterveen en Grootegast te zien zijn als aankondigingsbord. ‘Lelijke eenden geven een saamhorigheidsgevoel. Eendenliefhebbers beleven onderweg de gekste dingen. Zo heb ik zelf eens een os voor de kerststal in een karretje achter mijn eend vervoerd. Dat zag er niet uit! Of die keer dat er 27 dozen van twaalf kilo voor Dorcas vervoerd moesten worden. Je gelooft het niet, maar het paste precies! Ik kon er nog net bij in, maar ik zag vervolgens aan de rechterkant niets meer,’ lacht Rozema.
De misschien wel mooiste herinnering die Rozema heeft aan een eendenavontuur is de reis naar Parijs toen de eend vijftig jaar bestond. Samen met eendenliefhebbers vanuit heel Europa ging hij naar een meeting in Parijs. ‘Met honderd flesjes bier, mijn schoonzoon en een oomzegger, elk over de honderd kilo op dat moment, gingen we in de eend naar Parijs. We stonden met duizenden op een camping, waar ons werd verboden om op vrijdagmiddag, wanneer het verkeer in Parijs helemaal vaststaat, de stad in te gaan. Wat we dus wel deden. Prachtig was het, met drieduizend eenden stonden we urenlang in de file. Wat hebben wij daarvan genoten!’  De braderie is voor een heleboel mensen de uitgelezen kans om eens een kijkje te nemen onder de motorkap van een eend. De braderie duurt van 12.00 tot 18.00 uur. Zelf met een lelijke eend langskomen? Mail dan nog even naar Henk Rozema: denoord8@gmail.com.