Grote belangstelling voor opening Abel Tasman Museum

0
1040
Lutjegas - opening abel tasmanmuseum4

Lutjegast heeft er een toeristische trekpleister bij

LUTJEGAST – ‘Bij de eerste aanblik van het nieuwe museum was ik totaal verrast, zeker gezien de situatie in het eerdere museum,’ sprak Harke Bosma van het bestuur van het Abel Tasman Museum in Lutjegast over het fonkelnieuwe museum in het dorp. Vrijdag werd het museum officieel geopend onder toeziend oog van burgemeester Kor Dijkstra en diens vrouw, gedeputeerde Henk Staghouwer, de burgemeester G. Bury uit Kingsbourough Tasmanië, de heer R. Kempthorne van het Tasman District in Nieuw-Zeeland andere belangstellenden en heel veel inwoners van Lutjegast.

De officiële opening verliep feestelijk, maar wel ietwat moeizaam gezien de aanwezigheid van de Engelssprekende gasten. De toespraak van de heer Bosma moest tegelijkertijd vertaald worden, wat enkele hilarische momenten opleverde. Toch wist de heer Bosma enkele mooie woorden van lof uit te spreken. ‘Het is een feestelijk moment waar we met z’n allen naar toegeleefd hebben. De opening van het museum is tevens het einde van de bouw van het dorpshuis ‘t Kompas. Ik spreek daarbij mijn dank uit naar sponsoren, subsidiegevers en met name alle vrijwilligers die zo hard hebben gewerkt om dit allemaal mogelijk te maken.’
Dat er in Lutjegast een nieuw Abel Tasman Museum staat is te danken aan het feit dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw door een ambassadeur uit Tasmanië een bronzen plaquette werd bevestigd aan de hervormde kerk in het dorp. ‘Toen pas besefte men zich hier wat Abel Tasman, geboren in Lutjegast, eigenlijk wel niet betekend had,’ aldus Bosma.
Door de jaren heen werd er de nodige aandacht besteed aan Abel Tasman. Eerst, in 1992, met een klein museum in Grootegast, later in het voormalige dorpshuis van Lutjegast. Toen deze afgebroken moest worden in 2012 moest het museum ook noodgedwongen haar deuren sluiten. Vorig jaar werd er in Lutjegast een nieuw dorpshuis geopend, waar ook plaats kwam voor een nieuw museum. In het nieuwe museum wordt aandacht besteed aan het leven en de reizen van Abel Tasman door middel van drie thema’s: ‘Leven en reizen van Abel Tasman’, ‘de culturen van de landen die hij bezocht’ en ‘de geschiedenis van zijn geboortestreek het Westerkwartier’.
Volgens Bosma is het nieuwe museum niet alleen een mooie opvolger voor de voormalige Abel Tasmankabinetten, maar kan het ook een toeristische trekpleister worden. ‘Het museum trekt mensen uit heel Nederland, maar ook mensen van zelfs ver daar buiten. In een mogelijk nieuwe gemeente Westerkwartier kan het museum een mooie marketingtool zijn. Het is taak voor de beleidsmakers om hier beleid voor de ontwikkelen om de bezoekers van het museum langer in deze regio te houden. Er is hier genoeg te beleven in de regio,’ aldus Bosma. ‘We hopen op een connectie met de hele regio. Naast de permanente exposities over Abel Tasman valt er bijvoorbeeld te denken aan een expositie over de regio rond 1603, het geboortejaar van Abel Tasman.’
Nu het museum is afgerond durft het bestuur ook weer naar de toekomst te kijken. ‘We werken aan ICT-projecten met jongeren uit Lutjegast. We denken ook aan een project met basisscholen en hopen in de toekomst een muzikaal project te kunnen doen in samenwerking met de muziekschool. Daarnaast hopen we een netwerk van onderzoekers op te kunnen zetten waardoor we meer te weten komen over de periode die Abel Tasman in Lutjegast verbleef. Momenteel weten we dat hij in 1603 hier geboren is, maar daarna duikt hij pas weer in 1631 op in de boeken in Amsterdam. Hoe is hij hier terechtgekomen? Hoe lang heeft hij in Lutjegast geleefd? Hoe heeft zo’n jonge kerel het weten te schoppen tot één van de hoogste functies binnen de VOC? Daar zouden we graag een antwoord op zien te krijgen.’
Bij de opening was een grote rol weggezet voor muziek. Zo speelde de brassband en zongen de kinderen een aantal verschillende liederen, waaronder in het Maori.

Lutjegast - opening abel tasmanmuseum