“Ik heb geen glazen bol”

0
162
De Lauwers

Gerlof Kootstra thuis bij ‘dorpenclub’ De Lauwers

BUITENPOST/WARFSTERMOLEN – Gerlof Kootstra is de nieuwe technische man bij De Lauwers. De in Buitenpost woonachtige Kootstra is de opvolger van Nico Roorda. Na een succesvol eerste jaar in de vierde klasse (keurige achtste plaats), moet Kootstra proberen om de blauw-witten in deze klasse te houden.
De in Kootstertille geboren trainer spreekt, met een humoristische ondertoon. “Heb je je huiswerk niet gedaan?  Ik ben 54 jaar en inmiddels 25 jaar trainer. Ik was eigenlijk gestopt, maar ik werd toch weer onrustig. Ik zocht een leuke dorpsclub en kwam uit bij de Lauwers. Ik kende er mensen uit het verleden. Als jeugdscout voor FC Groningen kwam ik er wel.  De verwachting van het nieuwe seizoen? Ik heb geen glazen bol. Die kun je noteren ja. In de krant zul je nooit lezen “wij gaan degraderen”. Toch, statistisch gezien komen clubs in aanmerking voor degradatie. Nee, ik spreek geen verwachtingen uit. We hebben een smalle selectie, waarvan we topscorer Sietse Jager kwijt zijn. De jongens werken hard en het is een leergierige groep. Ik hoop progressie te maken met voetbal. Vorig seizoen zijn ze net in de vierde klasse gebleven. Het tweede jaar is altijd afwachten.” Statistisch gezien een moeilijker jaar. “De klasse is er niet zwakker op geworden. Als iedereen fit blijft, op de training vooruitgang wordt geboekt, er niet te veel spelers op vakantie gaan en er niet te veel gaan studeren, moeten we stappen kunnen maken. Ik ben een trainer die het maximale eruit probeert te halen, vanuit een voetballende ‘grondgedachte’. Uit de training winst halen, door beter te voetballen.  Welk systeem? Systeem is een systeem. Het is afhankelijk van de voetballers. Het is een kapstok van handelingen, taken en afspraken. Dat moet met elkaar in evenwicht zijn”. 
Gerlof Kootstra is positief over de grensclub.  “De Lauwers is een prima vereniging. De ‘hokken’ zijn gerenoveerd, de kantine opgeknapt en de uitslagen zullen niet aan de kleding liggen, want de jongens zijn volledig in nieuwe kleding gestoken. Meest opmerkelijke is dat het geen dorpsclub is maar dorpenclub. Spelers komen uit zes plaatsen (“op dicteersnelheid”): Kollummerpomp, Warfstermolen, Munnekezijl, Lauwerzijl, Burum, Visvliet, Grijpskerk. (Het zijn er zeven, red.). Behalve Halfweg, waar het voetbalveld aan ligt. Maar daar staan ook maar twee woningen, toch?”  De Lauwers begint de competitie met een wedstrijd op het eigen ‘t Meertenust.  Drogeham is de tegenstander. Vorig seizoen werd twee keer verloren, maar  eindigde De Lauwers drie plaatsen hoger dan de ‘Hamsters’. Een voorspelling? De glazen bol zal het weten….