“Mijn oma geloofde, ik zou niet weten wat”

0
2899
Kornhorn Robbert Janssen

Informatieavond over het geloof in Kornhorn

KORNHORN – Geen kijkje in de keuken, maar een kijkje in de kerk. Dat is wat predikant Robbert Jansen, Anneke Kruize en Anita Bijma voor ogen hebben met de oriëntatiecursus over het Christelijk geloof die in september plaats vindt. Het idee is ontstaan door de fusie van de twee basisscholen in het dorp. Het Christelijk en Openbaar onderwijs komen nu samen in één school en dat levert vragen op. Jansen: “Het is absoluut niet de bedoeling om zieltjes te winnen. We willen mensen vooral informeren.”
De kerk als hoogste gebouw in het dorp, maar wat gebeurt er eigenlijk precies? Het is de drie organisatoren opgevallen dat veel mensen vragen hebben over het geloof. Vragen als: ‘Mijn oma geloofde, ik zou niet weten wat’, of ‘Alweer een kerk, wat heb je daar toch te zoeken?’ Ook door de fusie van de scholen komen er vragen los. “Mijn kind hoort Bijbelverhalen op school, maar wat weet ik zelf over het Christelijk geloof?’ “Nu de twee scholen samen gaan, zijn veel mensen benieuwd wat nu het verschil is tussen de twee soorten onderwijs. Met deze avonden willen we daaraan tegemoet komen”, legt Jansen uit.
Jansen is nu sinds een half jaar predikant van de Christelijk Gereformeerde kerk in Kornhorn en zal de avonden gaan leiden. “Of er veel animo is weet ik nog niet, omdat we het pas net naar buiten hebben gebracht. Mensen die geïnteresseerd zijn in het geloof kunnen op deze avonden terecht, maar ook voor mensen die al wel geloven komen er wel nieuwe dingen aan bod. Het zijn informatieve avonden, er zal niet eerst worden gezongen of zo, het is heel vrijblijvend.”
De cursus wordt gegeven op vier woensdagavonden in september. Op de eerste avond wordt de kern van de Christelijke boodschap uitgelegd en komt het doel van het leven aanbod en het Christelijke antwoord daarop. Op de tweede avond komt de bron van het geloof aan bod: de bijbel. De derde avond wordt verteld over Jezus en de laatste avond gaat over het leven als Christen. De predikant legt uit dat er niet alleen maar door hem zal worden verteld, maar er is ook ruimte om ervaringen uit te wisselen en in gesprek te gaan.
Voor de mensen die predikant Jansen nog niet kenden, is dit ook een goed moment om eens kennis met hem te maken. Met zijn 34 jaar is hij nog aan de jonge kant. Of hij daarmee ook meer jongeren de kerk in hoopt te trekken? “Het gaat niet om mij natuurlijk, het gaat om de boodschap”, laat Jansen weten. Natuurlijk zijn er wel voordelen. “Ik spreek de taal van deze tijd, ook op de kansel. Aan de andere kant, ik denk dat mijn collega’s dat ook wel doen. Ik voel me in ieder geval erg thuis in Kornhorn. Het is een prachtige omgeving en ik ben erg hartelijk ontvangen.”
De cursus wordt gehouden in ‘t Hornhuus in Kornhorn. Deelnemers betalen voor de hele cursus €15 en ontvangen daarvoor een cursusboek.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij ds. Robbert Jansen, tel. 0594 – 78 53 57, r.jansen@bidenwerk.nl of Anneke Kruize, tel. 0594 – 61 18 62, akruize@filternet.nl.