Plaats: Jacobien Grootegast

0
253
Ongenode gast jacobien1

Datum: 27 augustus
Tijd: 10.00 uur

Jacobien is geen onbekend gezicht in de Hoofdstraat van Grootegast. Woensdagochtend opende ze haar verbouwde mode- woon en lifestylezaak naast de Marskramer. Na een fikse verbouwing, die meer dan twee maand duurde, opende Jacobien woensdagochtend de deuren voor de klanten. Een avond eerder was de zaak al geopend voor genodigden. De (On)genode gast nam woensdagochtend even een kijkje.
Het mag dan nog maar tien uur zijn op een doordeweekse dag, in de mode- en lifestylezaak is het al een drukte van belang. Veel mensen (vrouwen met name) kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en willen als één van de eerste een kijkje nemen in de nieuwe zaak. Eén van die vrouwen roept het uit: ‘Jacobien, ik wil hier gaan wonen!’ Een beter compliment had Jacobien niet kunnen krijgen. ‘Dat is precies wat ik graag wil uitstralen. Dat mensen zich hier welkom voelen, dat ze op hun gemak door de winkel kunnen snuffelen en vooral heel veel inspiratie opdoen.’
De winkel is ruim van opzet en is verdeeld in vier categoriën: kleding, wonen, eten en drinken en lingerie. De lingerie zit in een hoek, evenals het eten en drinken, maar de woon- en kledingartikelen zijn door elkaar verdeeld over de winkel. Door elkaar, maar toch heel overzichtelijk. Een eyecatcher in de winkel is de toonbank. Het is dat je geen toonbank in huis nodig bent, anders kon Jacobien deze zo kwijt aan de (On)genode gast. Een prachtige toonbank, gemaakt met houten balken en een betonnen plaat.
Overal in de winkel zijn vrouwen aan het snuffelen in de collectie. Hoewel veel dames voornamelijk even willen struinen, worden de eerste aankopen in de nieuwe winkel al gedaan. Het personeel loopt zich de voeten uit de sloffen, staat bij met raad en daad en schenkt voor de aanwezigen rustig een kopje koffie of thee in.
‘Het voordeel van een fysieke winkel ten opzichte van een webshop is dat we ten alle tijde de klant kunnen assisteren en kunnen helpen bij het zoeken van een leuke outfit. Als een klant de winkel binnenloopt ben ik in mijn hoofd de klant al aan het kleden. Dát zou haar goed staan, denk ik dan. Het is fantastisch om klanten iets aan te bieden wat ze zelf misschien nooit uit het rek zouden pakken, maar waarvan ze als ze het eenmaal aanhebben weg van zijn,’ vertelt Jacobien. ‘Dat is veel te leuk, wij zouden daarom ook nooit een webwinkel ernaast willen hebben.’
Ook voor Grootegast is de aanwezigheid van de nieuwe winkel van groot belang. ‘Bij dit soort winkels denkt men vaak dat deze alleen maar in de stad passen, maar waarom? Daar moet je twintig minuten zoeken voor een parkeerplaats en er nog voor betalen ook. In die twintig minuten kun je ook naar Grootegast,’ lacht Jacobien. ‘Grootegast heeft minder te bieden dan vroeger, daarom is de aanwezigheid van verschillende winkels juist zo belangrijk!’
Ondertussen komt de ene klant na de andere binnenwandelen, de ene met nog meer verwondering op het gezicht dan de andere. Sommige klanten nemen een bloemetje mee voor Jacobien, anderen geven haar even een hand om de succeswensen door te geven. Vrouwen die op hun beurt de winkel helemaal hebben gezien roepen Jacobien na: ‘Ik kom snel weer eens langs hoor!’
Jacobien is blij met haar nieuwe zaak, maar heeft eveneens last van het welbekende ‘zwarte gat’. ‘Ik zit nu al te denken, waar kan ik me nu mee bezig gaan houden? Het stijlen van de winkel was zo leuk om te doen!’
De (On)genode gast doet zelf ook nog een ronde door de winkel. Door Wim, man van Jacobien, krijg ik nog een kopje thee aangeboden. Hij is degene die veel klussen geklaard heeft tijdens de verbouwing. ‘Maar voornamelijk naar idee van Jacobien hoor, zij is degene die daar oog voor heeft!’

Ongenode gast jacobien2 Ongenode gast jacobien3