“Samen in een elftal is het mooiste wat er is”

0
240
Jos en Peter Schultinga Zuidhorn

De broederliefde van Zuidhorn (za)

ZUIDHORN – Het zaterdagelftal van Zuidhorn kenmerkt zich door de vele broers. Peter en Jos Schultinga bijvoorbeeld. Verschil is er alleen in leeftijd.  Hoewel….
Peter is 27 jaar, terwijl Jos 23 is. Verschil is er dit jaar ook in vakantiebestemming. Peter is net terug van Canada en heeft nog last van jet-lags. Zijn jongere broertje gaf de voorkeur aan een weekje Kreta. De broers worden herenigd in Peize, waar ze langs de lijn de verrichtingen van de elf volgen tijdens een oefenwedstrijd. Jos ziet het zonnig in. “Vier jaar geleden zijn we ook gepromoveerd en toen meteen weer gedegradeerd. Ik zie nu meer potentie. We moeten in de derde klasse ook wel wat kunnen. We hebben een nieuwe keeper, Marcel Groothof en een Jan Peter Steenbergen, we zijn er niet zwakker op geworden”.  Peter komt bij zijn broer staan.  “Die ‘loting’ belooft wel wat, allemaal angstgegners”, zegt Peter, die 36 uur onderweg is geweest. (“sorry als ik wat rare dingen zeg”). Van VV Groningen en Godlinze hebben we twee keer verloren. Ik kijk wel uit naar de derby’s, tegen Grootegast, Grijpskerk en Marum. Eens kijken of we gegroeid zijn. Ik ben niet bang voor de derde klasse. We gaan niet naast onze schoenen lopen. Dat kan ook niet met zo’n programma. De eerste vier wedstrijden zijn heel belangrijk”.  Een prognose dan. “We moeten wel bij de eerste vijf, zes kunnen eindigen.” Hoeveel denkt spits Peter er te maken? Minimaal vijftien, dat is een mooi streven. Door het leeftijdsverschil speelden de broers niet vaak in een elftal”. Overigens kenmerkt dit het huidige Zuidhorn, want de Schultinga’s blijken niet de enige familieleden. Want door de broers Spijkerman en Meijer doet zich het unieke feit voor dat er drie gebroeders in het veld staan. In de toekomst komt er wellicht een vierde familiekoppel bij, de Sikkema’s.   “Samen in een elftal, het is het mooiste wat er is. Jos speelt op de vleugel en ik als kopsterke spits. Ja, we vinden elkaar blindelings. We hebben onderling wel eens ruzie, ook in het veld. Wanneer Jos een bal diep speelt, terwijl ik hem in de voeten moet hebben. Wie beter is van ons twee? Peter, als hij in vorm is”, zegt Jos. Verschil in karakter is er ook. “Ik was vroeger wat wilder. Nu is Jos de wildste. We vullen elkaar mooi aan. Ik moet hem temmen en hij mag mij opjutten”, zegt Peter die in Canada ook een voetbalwedstrijd heeft bezocht, Toronto FC-Vancouver Whitecaps, met oude bekenden in de gelederen zoals ex-PSV-speler DaMarcus Beasley . Veel heeft Peter er niet van opgestoken. De entourage en beleving zijn ook anders dan Nederland. “Het niveau zit tegen de honkbalsfeer aan. Er waren 23000 toeschouwers en die genoten vooral van de hotdog.”  Zuidhorn begint de competitie met een uitwedstrijd bij promovendus VV Groningen. Voorwaar een zware kluif.