Twee jaar

0
135

‘Twee jaar lang hebben we staan trappelen van ongeduld, tot molen Windlust weer zou draaien. Er was steeds iets om naar uit te kijken: straks beginnen ze met de fundering. Straks rechten ze het achtkant. Straks komt het riet. Straks plaatsen ze de kap. Straks komen de wieken er op. Straks kunnen we weer draaien.
Twee jaar lang mochten we meekijken in de keuken van de molenbouwers. Wat was het mooi werk, wat was het indrukwekkend om te zien, hoe al die fantastische vakmensen aan de slag gingen om Windlust op authentieke wijze weer te herstellen. Met aandacht voor detail, met respect voor de historie. Wat was het een feest om daar bij te mogen zijn, om mee te mogen maken hoe Windlust onder hun handen weer helemaal terug kwam. En nu is het twee jaar later. De dag van de brand komt natuurlijk onherroepelijk weer boven. Terugkijken naar het verlies, naar het verdriet. Maar uit dat verdriet is zo veel positiefs voort gekomen: we mogen trots zijn op wat we met zijn allen hebben bereikt! Een schitterende Windlust, die leeft in het dorp, die gedragen wordt door de Burumers. Met enthousiaste molenaars en molenaars in opleiding, die nu weer als vanouds kunnen malen en pellen.  Twee jaar lang is er hard gewerkt, en het resultaat mag er zijn. Windlust staat weer te pronken in het hart van Burum, alsof hij nooit is weg geweest. Achteraf bezien waren die twee jaar eigenlijk zó maar weer voorbij.’- Jacqueline Brauwers, Stichting Erfgoed Kollumerland